Misterul mirosului neplăcut din Chișinău a fost elucidat. De vină s-ar face întreprinderea Apă Canal
Full Article 2 minutes read

Misterul mirosului neplăcut din Chișinău a fost elucidat. De vină s-ar face întreprinderea Apă Canal

Întreprinderea municipală „Apă Canal Chișinău” a dat dovadă de neglijență în procesul de management al apelor uzate. Aceasta este concluzia grupului de lucru creat de Primăria municipiului Chișinău pentru depistarea cauzei apariției mirosului neplăcut din oraș. În cadrul ședinței din 24 august, primarul capitalei a solicitat ca persoanele responsabile pentru crearea acestei situații să fie trase la răspundere.

Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, conducerea Apă Canal Chișinău va trebui să identifice persoanele care au dat dovadă de neglijență și care au permis întreprinderilor să deverseze în rețeaua publică ape uzate cu o concentrație mare de grăsimi, din care cauză au apărut mirosuri. De asemenea, Ilie Ceban a declarat că în termen de 60 de zile vor fi efectuate controale inopinate la sediile întreprinderilor care au deversat ape uzate în rețeaua de canalizare a orașului.

În același timp, primarul Ion Ceban a cerut monitorizarea nivelului de concentrație a toxicității și grăsimilor în apele uzate care ajung la Stația de Epurare Chișinău.

„Este straniu că au fost tolerate niște încălcări care au dus la acest miros. În loc să depunem tot efortul ca agenții economici care revarsă apele uzate în râu să nu mai facă asta, îi taxăm dublu iar ei sunt confortabil cu asta. (…) Norma concetrațiilor admisibile este depășită de zeci de ori. Cei de la Ministerul Mediului le spun celor de la Apă Canală că pentru asemenea situații au dreptul să intervină și să debranșeze agentul economic. Nu vom schimba situația dacă nu vom debranșa agenții economici”, a declarat Ceban.

Primarul a notat că norma de concentrația a început să crească de pe 24 iunie, iar alarma nu a fost dată.

„Măsurile nu au fost luate imediat, s-a așteptat să împuțim orașul, apoi să adăugăm soluții care trebuiau să remedieze soluția cât de puțin”, a mai spus edilul.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: