Modificarea Legii privind piața produselor petroliere, adoptată în prima lectură. Principalele prevederi
Full Article 3 minutes read

Modificarea Legii privind piața produselor petroliere, adoptată în prima lectură. Principalele prevederi

Majoritatea parlamentară a adoptat, pe 13 august, în prima lectură,  proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere. În susținerea inițiativei au votat 57 de deputați.

Autorii inițiativei sunt câțiva deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Potrivit acestora, modificările sunt necesare pentru ameliorarea carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc.

Deputatul PAS Vladimir Bolea a precizat că noul proiect de lege a fost consultat cu petroliștii.

Autorii proiectului propun ca în lege să fie indicat expres și fără echivoc că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preturilor la produsele petroliere.

Astfel, deputații propun ca prețul maxim de comercializare cu amănuntul să fie stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) și să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE. În opinia autorilor, ca rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere.

Totodată, comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produsele petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard. În aceste condiții, statul va asigura consumatorul cu produse petroliere de strictă necesitate la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliți, iar pe de altă parte va oferi acestora posibilitatea alegerii libere a produselor de alternativă.

De asemenea, pentru a relaxa condițiile de obținere a licenței, se propune micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3. Totodată, se impune o altă inițiativă legislativă care să asigure securitatea energetică a statului în ceea ce privește asigurarea cu produse petroliere în situații de criză.

Prin proiect se stabilește că ANRE poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.

 

Soluție temporară, în așteptarea unui proiect de lege mai complex

Deputații conchid că modificările propuse vor fi benefice pentru toate părțile implicate, consumatori, operatori și regulator, iar implementarea acestora nu va necesita cheltuieli suplimentare. Anterior, deputatul Radu Marian a precizat că proiectul de lege propus de PAS este „o soluție temporară”.

„Noi admitem că nu este soluția ideală care va rezolva toate problemele în domeniu. De aceea, în perioada următoare, vom începe lucrul la o inițiativă legislativă mai complexă, care să aducă mai multă eficiență pe piață și mai multă concurență. În paralel vom face ordine la Consiliul Concurenței și la ANRE”, a precizat Radu Marian.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: