Modificări la bugetul de stat pentru 2024: se prevăd alocări majorate pentru unele domenii 
Full Article 2 minutes read

Modificări la bugetul de stat pentru 2024: se prevăd alocări majorate pentru unele domenii 

Legea bugetului de stat pentru 2024 va fi modificată. Ar urma să fie alocați mai mulți bani în sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Un proiect pentru modificarea legii a fost aprobat de deputați în prima lectură. 

Pe 4 iulie, deputații au votat în prima lectură un proiect pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru 2024. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, urmează a fi modificați indicatorii bugetari la capitolele venituri, cheltuieli și deficit „ca urmare a prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici și pe fondul executării bugetului de stat în primele 5 luni ale anului curent”.

Modificarea a fost propusă de Ministerul Finanțelor și ar prevede „o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuieli mai prioritare și o creștere a deficitului bugetar”.

Astfel, urmează a fi stabilit bugetul de stat pe anul curent la partea de venituri suma de 65 830,5 milioane de lei, la partea de cheltuieli – suma de 82 608,3,0 milioane de lei, iar deficitul – la nivel de 16 777,8 milioane de lei.

„Se prevăd alocări majorate pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Mai exact, sunt incluse majorări de alocații pentru fondul rutier, destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și regionale; pentru Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice în vederea acordării compensațiilor la energie; alocații pentru acordarea indemnizațiilor la nașterea copiilor, efectuate prin bugetul asigurărilor sociale de stat; alocații pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ și în școlile sportive la nivel local”, au precizat reprezentanții Parlamentului.

Documentul va fi propus plenului Parlamentului spre examinare și adoptare în lectura a doua.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: