Mold-Street: Peste 8 400 de companii din Moldova au intrat în faliment anul trecut
Full Article 2 minutes read

Mold-Street: Peste 8 400 de companii din Moldova au intrat în faliment anul trecut

În anul 2020, au fost declarați în stare de insolvabilitate 8.407 de agenți economici. Numărul este cu circa 25% mai mic față de anul 2019 și, totodată, este cel mai mic din ultimii trei ani, arată datele Serviciului Fiscal de Stat, scrie portalul mold-street.com pe 7 februarie.

Potrivit jurnaliștilor, este prima dată în ultimii opt ani când se atestă o scădere a numărului de companii declarate în insolvabilitate. Datele sunt cu atât mai impresionante, cu cât anul trecut a fost marcat de una dintre cele mai grave crize economice de la independența țării.

O explicație a acestei evoluții este sistarea sau amânarea de către instanțe a examinării unor cereri de intentare a procedurii de insolvabilitate. Astfel, în al doilea trimestru al anului trecut, practic nu au fost examinate astfel de dosare.

Fiscul nici nu a făcut o statistică separată pentru trimestrul II, datele fiind prezentate pentru semestrul I al anului 2020.

Unul dintre cele mai răsunătoare falimente ale anului trecut, este cel al întreprinderii municipale Regia Apă-Canal din Bălți, care are datorii de circa 440 milioane lei față de creditori.

Printre companiile ce au intrat în insolvabilitate în anul 2020 se număra și grupul Ascom al lui Anatolie Stati, pentru o datorie de câteva sute de mii de lei față de un fost angajat.

Doar după ce a achitat această datorie, compania a ieșit din procedură, dar acum au venit alte cereri introductive de intentare a procedurei de insolvență contra Ascom, inclusiv una pentru o datorie de circa 290 milioane lei față de Moldova Agroindbank.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: