Moldova 1, acuzată de cenzură pentru că nu a difuzat live concertul și liturghia de hramul Chișinăului. Reacția TRM
Full Article 3 minutes read

Moldova 1, acuzată de cenzură pentru că nu a difuzat live concertul și liturghia de hramul Chișinăului. Reacția TRM

Postul național de televiziune Moldova 1 nu a difuzat în direct nici în acest an festivitățile dedicate Hramului Chișinăului, care au fost organizate de Primăria Chișinău, dar nici liturghia de la Catedrala Metropolitană „Nașterea Domnului”. Pe de altă parte, postul Moldova 2, unde se difuzează evenimentele din arhivă, a transmis concertul din 2019. Într-o publicație pe o rețea de socializare, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău Natalia Ixari a sugerat că la compania TeleRadio-Moldova, căreia îi aparțin cele două televiziuni, s-ar fi instaurat „cenzura”. Contactat de NM pentru o reacție, directorul Teleradio-Moldova Vlad Țurcanu a refuzat să comenteze declarația.

Într-o postare de pe Facebook, publicată pe 15 octombrie, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău s-a arătat nemulțumită că Moldova 1 nu transmis live evenimentele dedicate Hramului Orașului, care a avut loc pe 14 octombrie.

Postul național de televiziune nu a transmis liturghia și concertele din PMAN de Hramul orașului deja al doilea an. Acum pe M2 concertul din 2019. Da, cunosc că aici se dau evenimentele din Arhivă, dar ce se va arată peste ani despre 2022-2023, cenzura? P. S. Și nu vreau să supăr colegii care muncesc de o viață, dar ei știu pe cine îi vizez. Peștele de la cap se strică”, a scris Natalia Ixari.

Moldova 1, acuzată de cenzură pentru că nu a difuzat live concertul și liturghia de hramul Chișinăului. Reacția TRM

Facebook/Natalia Ixari

NM l-a contactat pe directorul general al Teleradio-Moldova Vlad Țurcanu pentru o reacție în privința declarațiilor Nataliei Ixari.

Îmi pare rău, nu găsesc de cuviință să răspund acestei declarații”, a spus acesta.

De menționat că, deși nu a transmis live concertul din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și liturghia de la Catedrala Metropolitană, Moldova 1 a difuzat, în buletinul de știri de seară, un reportaj despre evenimentele care au loc în centrul capitalei cu ocazia Hramului Chișinăului, dar și atmosfera de acolo.

***

Amintim că, anul trecut, primarul capitalei Ion Ceban i-a reproșat conducerii companiei publice de radio și televiziune că nu a difuzat liturghia oficiată de Mitropolitul Vladimir la Catedrala Mitropolitană, consacrată Hramului Orașului. În replică, reprezentanții Teleradio-Moldova au declarat că compania își rezervă dreptul a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune a acelor cetățeni moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei. La rândul său, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a calificat drept „tendențioasă” declarația Teleradio-Moldova.

În context, precizăm că mitropolitul Vladimir a participat pe 13 octombrie 2022 la o adunare a bisericii ortodoxe ruse. Reprezentanții Mitropoliei din Republica Moldova declară că ședința a avut loc la Mănăstirea „Sfântul Daniel” din Moscova.

Mitropolitul Moldovei a fost decorat de patriarhul Kirill al Rusiei cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – ordinul patriarhal „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I. Informația a fost confirmată la câteva zile după ce mitropolitul a participat la o slujbă religioasă oficială în suburbia Moscovei, în cadrul căreia au răsunat rugăciuni în sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: