Acces restricționat la „Teleradio-Moldova” pentru fețele bisericești care susțin războiul din Ucraina
Full Article 4 minutes read

Acces restricționat la „Teleradio-Moldova” pentru fețele bisericești care susțin războiul din Ucraina

Cetățenii moldoveni, inclusiv înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, ar putea avea acces restricționat la posturile publice de radio și televiziune. Informația a fost confirmată, pe 14 octombrie, de către directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova” Vlad Țurcanu. Decizia a fost anunțată după ce primarul capitalei Ion Ceban i-a reproșat conducerii companiei publice de radio și televiziune că nu a difuzat liturghia de la Catedrala Mitropolitană.

În legătură cu declarația primarului municipiului Chișinău, domnul Ion Ceban, referitoare la nedifuzarea la postul public de televiziune Moldova 1, cu ocazia Hramului orașului Chișinău, a Liturghiei de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, compania „Teleradio Moldova” precizează că TV Moldova 1 a transmis în direct, în dimineața zilei de 14 octombrie 2022, între orele 8.00-9.30, o slujbă religioasă dedicată Hramului orașului Chișinău, de la biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din capitală, care are același hram ca și orașul Chișinău.

Deși în Chișinău există câteva altare închinate sărbătorii de astăzi, cum este unul dintre cele 3 altare ale Catedralei „Nașterea Domnului”, închinat Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și, de asemenea, unul dintre altarele Catedralei „Sf. Teodor Tiron” a Mănăstirii Ciuflea, o biserică înălțată în totalitate în cinstea Sf. Acoperământ al Maicii Domnului în Chișinău este cea de la care compania „Teleradio Moldova” a transmis în direct un serviciu divin”, se arată în comunicatul de presă publicat de conducerea companiei publice de radio-televiziune.

Reprezentanții instituției au mai menționat că biserica „Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită pe locul unei biserici mai vechi, ce a existat din anul 1812 și a purtat același hram. Vechea biserică fost sfințită în 1813, iar la finalizarea construcției și-a adus aportul și administrația municipală din acele timpuri. În timpul administrației sovietice biserica a fost folosită ca depozit sanitar al unității militare din apropiere, iar în 1992 a fost retrocedată autorităților bisericești și redeschisă. Din cauza delăsării în timp, între anii 1994-1995 un perete al bisericii a cedat și construcția a fost demolată. Pe locul vechii biserici, în 2013, la 100 de ani de la sfințirea ei, s-a pus temelia pentru construcția actualei biserici, după proiectul fostei biserici. Lucrările de construcție a Sf. locaș au fost finalizate de curând.

În același timp, compania „Teleradio Moldova” ține să menționeze că în ultimele zile a transmis o serie de emisiuni și reportajte consacrate Hramului orașului Chișinău.

Nu în ultimul rând, „Teleradio Moldova” a pus la dispoziția autorităților municipale, la cererea acestora, pentru desfășurarea unor evenimente culturale consacrate Hramului orașului Chișinău, Orchestra Simfonică condusă de prim-dirijorul acesteia, maestrul Gheorghe Mustea. Regretăm, în aceste condiții, atitudinea arbitrară a prmarului capitalei față de „Teleradio Moldova” și îl asigurăm de deplina gătință a instituției publice a audiovizualului de a reflecta evenimentele de interes public din Republica Moldova, inclusiv din Chișinău”, se mai arată în declarație.

În același timp, compania „Teleradio Moldova” își rezervă dreptul, făcând trimitere la legile în vigoare și propriile sale regulamente, de „a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune a acelor cetățeni moldoveni, inclusiv a unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, în urma căreia în țara vecină au murit și mor mii de oameni nevinovați”.

Acces restricționat la „Teleradio-Moldova” pentru fețele bisericești care susțin războiul din Ucraina

Amintim că mitropolitul Vladimir a participat pe 13 octombrie la o adunare a bisericii ortodoxe ruse. Reprezentanții Mitropoliei din Republica Moldova declară că ședința a avut loc la Mănăstirea „Sfântul Daniel” din Moscova.

Mitropolitul Moldovei a fost decorat de patriarhul Kirill al Rusiei cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – ordinul patriarhal „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I. Informația a fost confirmată la câteva zile după ce mitropolitul a participat la o slujbă religioasă oficială în suburbia Moscovei, în cadrul căreia au răsunat rugăciuni în sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: