Moldova a cheltuit mai mult de 13 mln de lei pentru summitul de la Bulboaca. Cum au fost investiți banii
Full Article 3 minutes read

Moldova a cheltuit mai mult de 13 mln de lei pentru summitul de la Bulboaca. Cum au fost investiți banii

Republica Moldova a cheltuit, în total, pentru organizarea summitului din iunie mai mult de 13 milioane de lei. Cifra a fost comunicată, pe 6 iulie, de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Nicu Popescu. Potrivit oficialului, inițial se preconiza o investiție de 16 milioane de lei. 

„Pentru organizare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut bugetat o sumă de 16 milioane de lei, dintre care am semnat contracte în valoare de 13 milioane 328 de mii 519 lei. Acest tip de cheltuieli a fost investit în organizarea summitului”, a comunicat Popescu.

Potrivit ministrului, o parte din aceste costuri urmează să fie parțial rambursate de unii parteneri externi ai Moldovei.

„Pentru organizarea acestui summit, mai multe state și-au asumat costurile pentru mai multe elemente de organizare. State precum România, Franța, Suedia, Marea Britanie, dar și mai mulți parteneri ai țării noastre (…) Evident acest lucru ne-a permis să avem niște costuri de organizare a summitului relativ controlate și limitate”, a menționat oficialul.

Vicepremierul a spus că au fost mai multe tipuri de cheltuieli, predominant pe linia MAEIE necesitățile au fost următoarele: achiziționarea serviciilor de organizare a sistemelor de sonorizare, lumini, mobilier, spații pentru jurnaliști, ecrane, corturi, cabluri pentru electricitate și altele. Pentru aceasta s-au cheltuit mai mult de 7 milioane.

Peste 5 milioane de lei au fost alocate pentru achiziționarea serviciilor de organizare a summitului și serviciilor de locațiune.

Transportul pentru delegații și combustibilul pentru automobile a costat statul mai mult de 377 mii lei.

Peste 7 mii de lei au mers la organizarea concertului pentru delegațiile oficiale care au sosit pe 31 mai și 199 de mii lei – pentru recepția oficială, oferită la Palatul Republicii.

***

Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Summitul a avut loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Pe 5 iunie, președinta Maia Sandu a declarat că beneficiile summitului depășesc cu mult costurile.

„Noi suntem transparenți. Au existat și anumite costuri care au fost acoperite de către Consiliul Uniunii Europene. În același timp, vreau să vă spun cu toată certitudinea… că beneficiile depășesc cu mult costurile acestui summit. Vă rog să avem cu toții această înțelegere, să fie foarte clar”, a menționat președinta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: