Moldova a semnat un Memorandum de interconectare cu România. Parlicov: „Obiectivul – să devenim parte a pieței de energie europeană”
Full Article 3 minutes read

Moldova a semnat un Memorandum de interconectare cu România. Parlicov: „Obiectivul – să devenim parte a pieței de energie europeană”

Republica Moldova a semnat un Memorandum de înțelegere privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică, cu România. Ministerul Energiei anunță că documentul va permite, între altele, posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale, precum și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului. Autoritățile își propun să atingă acest obiectiv până la sfârșitul anului 2031.

„Acest Memorandum consfințește cooperarea noastră foarte intensă de până acum și sunt recunoscător României pentru sprijinul necondiționat, România fiind principalul nostru partener și avocat al integrării în Uniunea Europeană. Memorandumul va contribui la atingerea obiectivului nostru de a deveni parte a pieței de energie europeană încă înainte de a deveni țară membră a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov.

„Energia este inima economiei și poate fi folosită ca instrument de șantaj sau ca instrument de dezvoltare, iar Republica Moldova poate conta oricând pe sprijinul României”, a declarat, la rândul său, ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja.

Oficialul a precizat că Transelectrica va anunța în curând licitația privind construcția liniei de tensiune înaltă Suceava-Bălți, aceasta urmând a fi gata în 2, maxim 3 ani, și că a solicitat OPCOM să accelereze procesul de lansare a activității în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei, Memorandumul semnat mai prevede dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni.

În contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.

Totodată, potrivit sursei citate, Memorandumul va asigura condițiile desemnării „OPCOM” SA în temeiul legislației Republicii Moldova în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.

La rândul său, „Moldelectrica” urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE „Transelectrica” SA, urmează a fi stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem prin accesarea de către ÎS „Moldelectrica” a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: