Victor Parlicov/Facebook

Moldova a semnat un Memorandum de interconectare cu România. Parlicov: „Obiectivul – să devenim parte a pieței de energie europeană”

Republica Moldova a semnat un Memorandum de înțelegere privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică, cu România. Ministerul Energiei anunță că documentul va permite, între altele, posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale, precum și extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport a gazelor – Centura Chișinăului. Autoritățile își propun să atingă acest obiectiv până la sfârșitul anului 2031.

„Acest Memorandum consfințește cooperarea noastră foarte intensă de până acum și sunt recunoscător României pentru sprijinul necondiționat, România fiind principalul nostru partener și avocat al integrării în Uniunea Europeană. Memorandumul va contribui la atingerea obiectivului nostru de a deveni parte a pieței de energie europeană încă înainte de a deveni țară membră a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov.

„Energia este inima economiei și poate fi folosită ca instrument de șantaj sau ca instrument de dezvoltare, iar Republica Moldova poate conta oricând pe sprijinul României”, a declarat, la rândul său, ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja.

Oficialul a precizat că Transelectrica va anunța în curând licitația privind construcția liniei de tensiune înaltă Suceava-Bălți, aceasta urmând a fi gata în 2, maxim 3 ani, și că a solicitat OPCOM să accelereze procesul de lansare a activității în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Energiei, Memorandumul semnat mai prevede dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de înmagazinare a gazelor naturale prin creșterea capacității de stocare a gazelor naturale la depozitul Sărmășel și/sau construcția unui nou depozit la Fălticeni.

În contextul recentei sincronizări a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrice ENTSO-E, Memorandumul vizează Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.

Totodată, potrivit sursei citate, Memorandumul va asigura condițiile desemnării „OPCOM” SA în temeiul legislației Republicii Moldova în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat, în vederea integrării pieței energiei electrice din Republica Moldova în piața internă de energie electrică a Uniunii Europene prin cuplarea piețelor.

La rândul său, „Moldelectrica” urmează să se integreze în Piața de Echilibrare administrată de către CNTEE „Transelectrica” SA, urmează a fi stabilite procesele de tranzacționare transfrontalieră a energiei electrice de echilibrare și serviciilor de sistem prin accesarea de către ÎS „Moldelectrica” a Pieței de Echilibrare și Pieței Serviciilor Tehnologice de Sistem, administrate de către CNTEE „Transelectrica” SA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Socialiștii, din nou în stradă: au protestat la MAI, nemulțumiți de intervenția poliției la protestul anti-LGBTQ

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat pe 17 iunie un protest la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) față de intervenția poliției în raport cu participanții la manifestația anti-LGBTQ+ care a avut la sfârșitul săptămânii trecute. Reprezentanții formațiunii au anunțat că au depus un demers la procuratură.

Zeci de oameni s-au adunat în fața sediului Ministerul Afacerilor Interne pentru a exprima nemulțumire față de intervenția poliției în timpul recentei manifestații anti-LGBTQ+. Afișând drapelele Republicii Moldova și PSRM, mulțimea a scandat mesaje precum „Vrem dreptate”, „Țara noastră, noi decidem”, „Jos MAI”.

Manifestanții au solicitat, de asemenea, demisia ministrei de Interne, Daniella Misail-Nichitin.

Prezent la acțiune de protest, deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat: „Ceea ce a fost duminică este o fărădelege și acel exces de forță care a fost aplicat pentru simplii cetățeni este inadmisibil și ilegal. Am venit să cerem dreptate și am venit să cerem ca poliția să facă treabă și să lupte cu criminalii, să lupte cu bandiții. Și poliția să nu fie folosită împotriva propriilor cetățeni – cetățeni care achită impozite și plătesc salarii, inclusiv pentru demnitarii de stat”.

El a menționat că PSRM a depus un demers la procuratură referitor la acțiunile forțelor de ordine.

Amintim că, pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. PSRM a organizat în aceiași zi o contramanifestație – „Marșul Familiei, iar mai mulți preoți și credincioși au desfășurat la monumentul lui Ștefan cel Mare un protest față de evenimentul în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața statuii, protestatarii s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Aceștia au încercat să forțeze cordonul format de oamenii legii pentru a-i împiedica să ajungă la participanții marșului, ceea ce a declanșat altercații între cele două părți. În altercații au fost implicați inclusiv un preot și un bărbat care ținea un copil în brațe.

În timpul tensiunilor, forțele de ordine au imobilizat bărbatul care ținea minorul. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru NM că individul a pus în pericol integritatea fizică a minorului, astfel oamenii legii l-au imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave. Iar avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a declarat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

Pe 16 iunie, MAI a comunicat că 10 polițiști și carabinieri au fost agresați în timpul îmbrâncelilor. Potrivit instituției, enoriașii care au încercat să spargă cordonul format de oamenii legii au fost mobilizați organizat. „Informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe menite să alimenteze tensiuni sociale și să slăbească încrederea în instituțiile statului”, a adăugat MAI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: