Moldova, al treilea cel mai mare exportator de prune la nivel mondial. Principala piață – UE
Full Article 2 minutes read

Moldova, al treilea cel mai mare exportator de prune la nivel mondial. Principala piață – UE

În 2023, Republica Moldova a exportat aproape 74 de mii de tone de prune proaspete, în valoare de peste 38 de milioane de dolari, susțin experții de la EastFruit, un proiect finanțat de USAID pentru îmbunătățirea competitivității și rezilienței rurale în Moldova. Potrivit experților, țara noastră devine, astfel, cel mai mare exportator de prune dintre țările din emisfera nordică.

EastFruit a menționat că în ceea ce privește volumul exportului de prune, doar două țări din emisfera sudică sunt în fața Moldovei – Chile și Africa de Sud. Experții notează că principalul concurent al Moldovei în Europa este Spania. Cu toate acestea, în 2023, recolta de prune acolo a scăzut, ca în multe alte țări din UE, din cauza unei veri secetoase.

Potrivit prognozelor EastFruit, până la sfârșitul acestui sezon de export, Moldova poate vinde până la 85 de mii de tone de prune, întrucât cererea de prune moldovenești rămâne la un nivel ridicat. Țara noastră a reușit deja să exporte aproape 74 de tone, dintre care 54 de tone au mers către țările UE și doar 14 mii de tone către țările CSI.

Cel mai mare importator de prune moldovenești a devenit România, care a achiziționat deja 17 mii de tone. Germania, Cehia și Croația au achiziționat și ele cantități mari de prune moldovenești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: