Presă: Moldova ar putea cumpăra până la 700 mln m3 de gaz din Ucraina. Energocom a încheiat un contract cu Naftogaz
Full Article 2 minutes read

Presă: Moldova ar putea cumpăra până la 700 mln m3 de gaz din Ucraina. Energocom a încheiat un contract cu Naftogaz

În caz de necesitate, Moldova ar putea cumpăra o cantitate de 700 mln m3 de gaz din Ucraina. Un contract în acest sens a fost semnat de întreprinderea Energocom cu compania Naftogaz, scrie pe 25 octombrie «Украинская правда». Portalul ucrainean citează surse proprii din cadrul guvernului de la Kiev. NM nu a reușit să confirme informația. 

Potrivit presei din țara vecină, pe lângă cele 15 mln de m3 cubi de gaz, Ucraina a promis că va livra Moldovei, în caz de necesitate, 700 mln m3 de gaz. În acest caz, Ucraina ar urma să vândă Moldovei gazul cumpărat din Europa. Înțelegerea ar urma să fie aprobată de Executivul de la Kiev.

NM a încercat să ia legătura cu conducerea Energocom, pentru a confirma informația, însă ni s-a spus că aceasta nu este disponibilă.

Amintim că, pe 22 octombrie, Parlamentul a declarat stare de urgență în Republica Moldova, din cauza deficitului de gaz. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat în plenul legislativului 8 măsuri pe care urmează să le adopte Comisia pentru Situații Excepționale în următoarele 30 de zile.

Totodată, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus alocarea pentru Energocom a sumei de 1,7 miliarde de lei pentru majorarea capitalului social. Întreprinderea urmează să desfășoare licitații pentru cumpărarea de gaz din surse alternative.

Secretarul Consiliului național pentru securitate și apărare al Ucrainei Alexei Danilov a declarat că Ucraina este gata să ofere Moldovei gaz pe datorie. Este vorba despre 15 mln m3 de gaz, care ar urma să fie returnați după ce Moldova va încheia un contract de lungă durată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: