gov.md

Cele 8 măsuri pe care urmeză să le implementeze autoritățile pe durata stării de urgență

Prim-ministrul țării Natalia Gavrilița a prezentat, în plenul parlamentului, un set de măsuri care vor fi implementate pe durata stării de urgență.

Premierul Natalia Gavrilița a remarcat că negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom durează de două luni.

„Negocierile nu sunt simple, prețul la gaze naturale a crescut vertiginos și multe state europene înregistrează dificultăți. Moldova nu este o excepție. La aceasta mai adăugăm dependența energetică a Moldovei față de un singur furnizor, pe care l-a avut de 30 de ani. De 30 de ani, R. Moldova a negociat, a achiziționat și a procurat gaze exclusiv de la Gazprom. În pofida schimbărilor de guverne, Moldova a fost un partener stabil al Gazpromului. Guvernul continuă negocierile”, a menționat Natalia Gavrilița.

Prim-ministrul țării a precizat că presiunea în rețelele de transport a ajuns, la ziua de astăzi, la 13,4 bari, ceea ce reprezintă un risc major de declanșare a unei crize în sectorul gazelor naturale.

Natalia Gavrilița a dat citire unui set de măsuri în contextul stării de urgență:

  1. instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;
  2. alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;
  3. adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la actele normative;
  4. dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;
  5. adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuiției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;
  6. coordonarea activității mijloacelor de informare în masă, privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; familiarizarea cu regulile de comportare pe perioada situației excepționale, introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
  7. instituirea unor instrumente rapide de colectare a plătiților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;
  8. efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării insuficienței de gaze naturale.

În dimineața de 22 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale s-a convocat în ședință. Se întâmplă după ce în Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mln de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%. În cadrul unui briefing de presă, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Ulterior, s-a desfășurat ședința Guvernului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: