„Moldova are nevoie urgentă“. Un deputat european cere UE să accelereze oferirea celor €145 mln
Full Article 2 minutes read

„Moldova are nevoie urgentă“. Un deputat european cere UE să accelereze oferirea celor €145 mln

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a prezentat propunerea de aviz asupra asistenței macrofinanciare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, ca raportor din partea Comisiei pentru bugete din Parlamentul European. Acesta solicită ca ajutorul să fie acordat cât mai rapid. 

Propunerea lui Mureșan de aviz prevede ca membrii Comisiei pentru bugete să voteze proiectul de decizie privind acordarea asistenței macrofinanciare în forma înaintată de Comisia Europeană și fără a depune amendamente.

În același timp, europarlamentarul cere și Comisiei pentru comerț internațional – comisia decizională pe acest proiect legislativ – să facă același lucru și adopte decizia în forma propusă de Comisia Europeană.

„În felul acesta, ne asigurăm că asistența macrofinanciară este adoptată fără întârzieri în Parlamentul European, iar banii ajung în Republica Moldova în timp util, până la finalul anului. Moldova are nevoie urgentă de această asistență macrofinanciară pentru a-și asigura stabilitatea economică și pentru a lua noi măsuri de sprijin pentru oameni. Republica Moldova este foarte importantă pentru siguranța întregii Uniuni Europene. Este o prioritate a noastră să contribuim la stabilitatea Moldovei și de aceea vrem să luăm toate măsurile pentru o adoptare rapidă a sprijinului financiar”, susține Siegfried Mureșan.

Astfel, urmează ca propunerea europarlamentarului de aviz privind asistența macrofinanciară să fie votată în Comisia pentru bugete în data de 17 aprilie. Apoi, votul în Comisia pentru comerț internațional, programat pentru data de 27 aprilie. Votul final, în plenul Parlamentului European, va avea loc, cel mai probabil, în luna mai.

„Prin adoptarea la timp a asistenței macrofinanciare în Parlamentul European, ne vom asigura că banii vor ajunge în Moldova până la finalul anului, în două tranșe ce vor fi virate în trimestrele 3 și 4 din 2023.

Acordarea asistenței macrofinanciare este, totodată, condiționată de progresul satisfăcător al programului cu Fondului Monetar Internațional și de implementarea mai multor reforme ce vor fi convenite între autoritățile din Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a adăugat Mureșan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: