Moldova, gata să renunțe la starea de urgență, pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina? Stamate: „Este ultima prelungire”
Full Article 2 minutes read

Moldova, gata să renunțe la starea de urgență, pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina? Stamate: „Este ultima prelungire”

Republica Moldova nu va mai prelungi starea de urgență. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei  juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8. Parlamentara susține că Legislativul urmează să ajusteze cadrul legal necesar, în ultimele 30 de zile de stare de urgență, care urmează să expire la sfârșitul anului, pe 31 decembrie.  

„Reprezentantul guvernului care a prezentat această inițiativă și în Comisiei, și în plenul Parlamentului, a justificat necesitatea prelungirii cu doar 30 de zile pentru că este ultima prelungire, doar dacă, să nu dea Domnul, nu se va întâmpla ceva mai rău. În principiu, Guvernul a pregătit majoritatea actelor legislative care să înlocuiască acele reglementări care au fost adoptate prin intermediul Comisiei Situații Excepționale, pe care trebuie să le adoptăm la sfârșitul lunii decembrie. Având aceste documente adoptate, nu va mai fi nevoie să prelungim starea de urgență. Și eu sper asta”, a declarat deputata PAS Olesea Stamate.

***

Amintim că starea de urgență în Republica Moldova a fost introdusă din 24 februarie 2022 – zi în care Rusia a invadat Ucraina – pe un termen de 60 de zile. Ulterior, aceasta a fost prelungită de fiecare dată, pentru încă 60 de zile. Pe 24 noiembrie, Guvernul a cerut în plen prelungirea stării de urgență, însă doar cu 30 de zile, începând cu 1 decembrie. Ministrul de Interne, Adrian Efros, a menționat de la tribuna centrală a Legislativului că Guvernul își dorește să revină la regimul normal de activitate, iar perioada de 30 de zile este necesară pentru ajustarea actelor juridice pentru această revenire.

De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova a prelungit starea de urgență, în total, de 11 ori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: