Moldova își mărește stocurile de securitate al gazelor naturale: câte zile de iarnă vor acoperi cele 47 mln m3
Full Article 2 minutes read

Moldova își mărește stocurile de securitate al gazelor naturale: câte zile de iarnă vor acoperi cele 47 mln m3

Republica Moldova își majorează volumul stocurilor de securitate al gazelor naturale. 47,1 milioane de m3 va fi cantitatea stocată de țara noastră. Aceasta constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. Anterior, stocurile de securitate acopereau opt zile de consum intern. 

Guvernul Republicii Moldova a anunțat pe 29 mai că a majorat volumul stocurilor de securitate al gazelor naturale. Se menționează că Republica Moldova va stoca circa 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% vor constitui stocuri de securitate. Două hotărâri, în acest sens, au fost aprobate la ședința Guvernului din data de 29 mai.

Potrivit proiectului de hotărâre al Guvernului, cantitatea totală de gaze naturale ce corespunde unui nivel de 15% din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova este calculată la nivelul de 149,5 milioane de m3: „La determinarea cantității de gaze naturale care face obiectul obligației de stocare, din cantitatea totală de gaze naturale de 149,5 milioane de m3 se deduce cantitatea de gaze naturale de 47,1 milioane de m3 ce urmează a fi stocată în calitate de stocuri de securitate începând cu 1 octombrie 2024”.

Guvernul a precizat că cele aproximativ 47 de milioane m3, stocuri de securitate, constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. „Anterior, stocurile de securitate acopereau opt zile de consum intern”, au precizat reprezentanții Guvernului. Acestea se vor utiliza, total sau parțial, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în cazul constatării situației de alertă sau de urgență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: