„Moldova nu va permite Rusiei să reexporte mărfuri”. Sandu despre sancțiunile împotriva Rusiei
Full Article 2 minutes read

„Moldova nu va permite Rusiei să reexporte mărfuri”. Sandu despre sancțiunile împotriva Rusiei

Moldova nu va permite reexportul de mărfuri rusești pe teritoriul său. Acest lucru a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă din 4 aprilie de către președintele Maia Sandu. Sandu a explicat că, deși Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor impuse Rusiei, respectă unele dintre acestea.

„În cazul Republicii Moldova, în tot ceea cea ce ţine de sistemul financiar, băncile noastre respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele internaţionale. Pe dimensiunea financiară și bancară se respectă toate aceste interdicții, inclusiv în ceea ce ține de restricțiile aplicate de Swift sau de sistemele de carduri VISA și Mastercard”, a mai adăugat Maia Sandu.

Sandu a mai subliniat că singurul element important al relaţiilor economice dintre Republica Moldova și Rusia este achiziţionarea de gaze de la Gazprom Potrivit șefei statului, concernul rus este singurul furnizor de gaze pentru Moldova, iar republica nu poate refuza livrările.

„Da, guvernul caută alternative, pentru că nu este bine să fim 100% dependenți de un singur furnizor. Iar situația achiziționarea de gaz este acum dificilă. Situaţia pe piaţa gazelor este dificilă, nu avem o situaţie ordinară cum a fost acum câţiva ani, dar asta nu înseamnă că nu căutăm alternative. Pe lângă asta, Republica Moldova a semnat cea mai mare parte a declaraţiilor, care s-au făcut la nivel internaţional, de condamnare a agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina. Republica Moldova plăteşte zilnic până la patru milioane de dolari pentru gazul cumpărat din Federaţia Rusă”, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că plătește 3-5 milioane de dolari pe zi pentru gazul furnizat din Rusia. Asta, în timp ce, țările UE cumpără gaze din Rusia la un preț de aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: