„Moldova – prioritate-cheie pentru SUA în Europa de Est”. Mihai Popșoi s-a întâlnit cu înalți oficiali din Departamentul de Stat
Full Article 3 minutes read

„Moldova – prioritate-cheie pentru SUA în Europa de Est”. Mihai Popșoi s-a întâlnit cu înalți oficiali din Departamentul de Stat

Reuniunea „Dialogul Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii” a avut loc pe 18 aprilie, la Washington. La eveniment au participat ministrul  de Externe Mihai Popșoi, ambasadorul SUA în Moldova Kent Logsdon, ambasadorul Moldova în SUA Viorel Ursu, precum și înalți oficiali americani și moldoveni. Redactorul-șef adjunct NM, Olga Gnatcova, se află la Washington pentru a relata despre reuniune.

În discursul său din debutul evenimentului, secretarul adjunct pentru Europa de Est, Politici și Afaceri Regionale în Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al SUA Cristopher Smith a urat bun venit la Washington delegației moldovenești conduse de Mihai Popșoi.

Este pentru prima dată când ne întâlnim în acest format la Washington din 2022. (…) Moldova, bineînțeles, este o prioritate- cheie pentru SUA în Europa de Est. Avem o cooperare foarte reușită în toate sferele. Și suntem foarte interesați să discutăm despre prioritățile noastre pentru viitor când vine vorba de relațiile noastre politice, programele și proiectele de sprijin pentru Moldova. (…) Și când ne uităm la progresele incredibile pe care le înregistrează Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană, vrem să ne asigurăm că facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini acest proces”, a declarat acesta.

Oficialul a spus că, împreună cu delegația moldovenească și cu secretarul de stat adjunct al SUA pentru management și resurse Richard Verma, a discutat despre agenda comună, precum și despre ceea ce a fost deja realizat.

Cred că a fost o bună oportunitate să vobim despre agenda noastră comună, ce am realizat până acum, în special în ultimii ani, într-o situație strategică foarte dificilă, când Rusia duce un război împotriva Ucrainei, ceea ce afectează direct situația din Moldova. Și ne-am convins că am luat toate măsurile din partea noastră pentru a ne asigura că puteți neutraliza consecințele acestui război și pentru a vă susține poziția de principiu de a sprijini Ucraina împotriva acestui război criminal al Rusiei. Vrem să vorbim la întâlnirea de astăzi despre întreaga gamă a relațiilor noastre strategice”, a menționat Smith.

„Moldova - prioritate-cheie pentru SUA în Europa de Est”. Mihai Popșoi s-a întâlnit cu înalți oficiali din Departamentul de Stat

NewsMaker

„Moldova - prioritate-cheie pentru SUA în Europa de Est”. Mihai Popșoi s-a întâlnit cu înalți oficiali din Departamentul de Stat

NewsMaker

 

„Moldova - prioritate-cheie pentru SUA în Europa de Est”. Mihai Popșoi s-a întâlnit cu înalți oficiali din Departamentul de Stat

NewsMaker

***

Prima reuniune a „Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii” a avut loc în 2014. Reuniunile au fost suspendate în 2017, din cauza situației politice din țara noastră, și reluate în 2022. În timpul sesiunilor platformei vor fi discutate principalele aspecte ale relațiilor și cooperării dintre SUA și Republica Moldova. Înainte de reuniunea „Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii” din acest an, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a organizat un forum pentru reprezentanții societății civile pentru a afla părerea acestora despre modul în care ar trebui dezvoltată și consolidată în continuare relația moldo-americană.

Precizăm că ultima reuniune din cadrul acestei platforme a avut loc în martie 2023, la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: