Moldova și România se pregătesc pentru consecințele unui posibil atac rusesc asupra Odesei 
Full Article 3 minutes read

Moldova și România se pregătesc pentru consecințele unui posibil atac rusesc asupra Odesei 

Premierul moldovean Natalia Gavrilița și ministrul român de externe Bogdan Aurescu au declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, că Moldova și România ar trebui să se pregătească pentru un nou val de refugiați. Potrivit lui Aurescu, cu câteva săptămâni în urmă, autoritățile române au primit informații despre un posibil atac al trupelor ruse asupra orașului Odesa.

Gavrilița a menționat că autoritățile moldovenești sunt permanent în alertă cu privire la situația din regiune.

„Moldova se află de fapt într-o situație dificilă, fiind o țară mică într-o regiune cu risc mare de securitate, unde există o regiune separatistă în care staționează trupele ruse. Urmărim îndeaproape ce se întâmplă, suntem în permanență în alertă. Deocamdată, nu vedem nici un plan de implicare a Moldovei sau a regiunii transnistrene în acest război”, a spus Gavrilița.

Totodată, premierul moldovean a declarat că autoritățile din țara noastră sunt alarmate de atacurile asupra regiunii Odesa.

„Deoarece Odesa este situată în imediata apropiere de Moldova, se poate și pe jos de mers. Odesa este aproape egală cu populația întregii Moldovei. Trebuie să fim pregătiți. Pregătiți cu un plan de urgență, coridoare verzi. Și trebuie să facem tot posibilul pentru a facilita semnarea unui acord e încetare a focului”, a menționat Gavrilița.

La rândul său, Bogdan Aurescu a confirmat că la acest moment nu există semne că Moldova poate fi atrasă în acțiunile militare.

„De aceea nu văd nici un motiv să speculez cu aceste informații”, a spus Aurescu, evitând să răspundă la întrebarea ce ar face România dacă un astfel de scenariu ar deveni realitate.

Totodată, Aurescu a subliniat că România se pregătește să primească un nou val de refugiați din Ucraina.

„Cu câteva săptămâni în urmă, am primit informații despre un posibil atac asupra Odesei. Până acum nu au existat asemenea acțiuni. Dar ținând cont de aceste informații, am început să planificăm acțiuni suplimentare. Ne pregătim. Prin urmare, sunt optimist că vom reuși în viitor, împreună cu partenerii noștri și cu ajutorul UE și al organizațiilor internaționale, să facem față dacă va apărea o astfel de situație”, a conchis Aurescu.

Amintim că în dimineața zilei de 3 aprilie, Odesa a fost atacată cu rachete. Potrivit autorităților locale, unele au fost doborâte de sistemul de apărare aerian. Totodată, în unele zone din Odesa au fost semnalate incendii.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: