Moldova va avea un sistem digital al transplanturilor. Proiectul, pe masa miniștrilor
Full Article 2 minutes read

Moldova va avea un sistem digital al transplanturilor. Proiectul, pe masa miniștrilor

Guvernul Republicii Moldova urmează să voteze miercuri, 9 octombrie 2024, în cadrul ședinței, instituirea unui nou Sistem Informațional Transplant (SIT). Acest sistem digital are scopul de a coordona și gestiona toate activitățile legate de donarea, prelevarea și transplantul de organe, țesuturi și celule umane. 

Astfel, sistemul va permite monitorizarea în timp real a fișierelor medicale ale donatorilor și primitorilor, va facilita schimbul de organe cu alte state, inclusiv cele din Uniunea Europeană, și va contribui la formarea unor registre centralizate ale donatorilor și primitorilor de organe, țesuturi și celule umane.

Un alt obiectiv  este crearea unui modul de biovigilență, care va monitoriza evenimentele și reacțiile adverse ce pot influența siguranța și calitatea procedurilor de transplant.

SIT va fi găzduit pe platforma guvernamentală comună MCloud și integrat cu alte sisteme de stat relevante, asigurând astfel un flux constant și securizat de date între toate instituțiile și băncile de țesuturi autorizate.

Acest sistem nu doar că va optimiza activitatea medicală în domeniul transplantului, ci va aduce un plus de transparență și eficiență prin modulul său de statistici și raportări. De asemenea, va contribui la formarea resurselor informaționale de stat privind starea sănătății populației din Republica Moldova, se menționează în hotărâre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: