Moldova va putea importa și exporta mai multă energie electrică din și spre UE. Anunțul lui Victor Parlicov
Full Article 50 second read

Moldova va putea importa și exporta mai multă energie electrică din și spre UE. Anunțul lui Victor Parlicov

Republica Moldova va putea importa și exporta mai multă energie din și spre Uniunea Europeană. ENTSO-E, rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică a majorat cu 200 MW, până la 1 050 MW, capacitatea de comerț cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova. Anunțul a fost făcut, pe 20 aprilie, de ministrul Energie, Victor Parlicov.

Ministrul a precizat că țara noastră va putea beneficia de această majorare din luna mai, odată cu consolidarea interconexiunii dintre Ucraina/Moldova și Europa Continentală.

Precizăm că Moldova și Ucraina și-au sincronizat sistemele energetice cu cel continental (ENTSO-E) în februarie 2022, iar de atunci capacitatea disponibilă pentru tranzacționare între cele două sisteme a crescut la 850MW capacitate maximă de export spre UE și 400 MW capacitate maximă de import la orice oră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: