Moldova va putea utiliza cele 165,3 mln de DST oferite de FMI pentru finanțarea deficitului bugetar
Full Article 2 minutes read

Moldova va putea utiliza cele 165,3 mln de DST oferite de FMI pentru finanțarea deficitului bugetar

Republica Moldova va putea utiliza cele 165,3 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a circa 236 milioane de dolari, alocate din partea Fondului Monetar Internațional (FMI). Resursele financiare respective vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar. Proiectul de lege privind punerea în aplicare a alocării DST de către FMI a fost aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 22 septembrie.

Potrivit documentului, Banca Națională a Moldovei va transfera Ministerului Finanțelor mijloacele financiare în termenii și condițiile stabilite, în baza unui acord ce urmează a fi încheiat între cele două instituții.

Alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Astfel, țările membre nu trebuie să îndeplinească nicio condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST. Respectiv, fiecare stat membru poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.

În conformitate cu procedurile FMI, fiecare stat membru urmează să achite o dobândă trimestrială și un comision anual.

Rata dobânzii DST este flotantă și la data de 20 septembrie 2021 a constituit 0,05%, iar rata comisionului anual este, de asemenea, flotantă și la momentul actual constituie circa o miime dintr-un procent.

Alocarea de DST este o sursă nerambursabilă, iar cheltuielile aferente deservirii acestora se vor efectua de la bugetul de stat și vor fi prevăzute în proiectul de rectificare a Legii Bugetului pentru anul 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: