Moldoveanul prins la vamă cu €550 mii, plasat în arest la domiciliu. Deputatul Marian susținea că banii erau destinați pentru a mitui alegătorii
Full Article 4 minutes read

Moldoveanul prins la vamă cu €550 mii, plasat în arest la domiciliu. Deputatul Marian susținea că banii erau destinați pentru a mitui alegătorii

Moldoveanul care a încercat să introducă pe ascuns în Moldova 550 mii euro a fost plasat în arest la domiciliu. Ilegalitatea a fost deconspirată la postul vamal Sculeni, pe 5 octombrie 2023. Cetățeanul a spus în vamă că nu ar avea nimic de declarat, supus verificărilor a fost găsită o valiză în mașina acestuia cu cei peste o jumătate de milion de euro. Atunci, moldoveanul care are și cetățenie română a fost reținut pentru 72 de ore, iar procurorii anunțau că urmează să solicite arestul preventiv în privința acestuia. Cu privire la acest caz, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian declara că cei 550 mii de euro erau destinați pentru coruperea alegătorilor.

Pe 27 octombrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că învinuitul care a încercat să introducă pe ascuns în Moldova 550.000 euro a fost plasat în arest la domiciliu, deși procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv.

După ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus aplicarea arestului la domiciliu pentru învinuit, chiar dacă procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv, acum acuzatorii de stat au contestat încheierea la Curtea de Apel Chișinău. Reamintim, anterior, Curtea de Apel Chișinău a respins contestarea procurorilor privind plasarea învinuitului în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce magistrații au dispus aplicarea lui pentru un termen de 20 de zile”, au precizat reprezentanții PCCOCS.

Se menționează că „scopul solicitării PCCOCS de aplicare a arestului preventiv față de învinuit ține de asigurarea cercetării obiective a cazului, inclusiv împiedicarea acestuia de nimicire a probelor, precum și excluderea probabilității sporite ca bărbatul să nu se prezinte în fața autorităților pentru investigarea în continuare a acestei tentative de contrabandă”.

Cercetările continuă, inclusiv pentru stabilirea complicilor acestuia, proveniența și destinația banilor, timp în care bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, au adăugat procurorii.

***

Pe 6 octombrie procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii vamali, au anunțat reținerea unui cetățean al Moldovei, care la intrarea în țară prin postul vamal Sculeni, a refuzat să declare că ar transporta o valiză cu suma de 550.000 euro.

Cazul a avut loc joi dimineața, atunci când bărbatul cu vârsta de aproape 60 de ani de la volanul unui automobil de lux a comunicat în vamă că nu ar avea nimic de declarat. Totuși, funcționarii vamali au dispus verificarea mașinii, iar în portbagaj a fost depistată valiza cu cei peste o jumătate de milion de euro”, declarau procurorii. Cei din urmă mai susțineau că atât banii, cât și automobilul, au fost ridicați pentru continuarea cercetărilor, iar bănuitul care are și cetățenie română a fost reținut pentru 72 de ore. „Urmează ca procurorii PCCOCS să determine necesitatea solicitării arestului preventiv în privința acestuia, pentru asigurarea obiectivității investigațiilor”, menționau reprezentanții PCCOCS.

Ulterior, deputatul PAS Radu Marian a publicat pe rețelele de socializare un mesaj, prin care a lăudat organele de drept pentru investigațiile în care sunt vizați apropiații lui Ilan Șor și partidele afiliate acestuia. Parlamentarul a menționat și că Șor ar fi încercat să corupă niște funcționari, însă aceștia au acționat sub acoperire și au colaborat cu oamenii legii. De asemenea, Radu Marian a confirmat informația care a apărut în presă, potrivit căreia cele 550 mii de euro depistate la intrarea în țară, într-o valiză, erau destinate coruperii alegătorilor.

Contactat de NM pentru un comentariu, Emil Gaitur, comunicatorul PCCOCS, a menționat doar că „investigațiile sunt în desfășurare” și că șoferul care transporta valiza cu bani a fost plasat în arest.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: