Moldovenii încă nu au ajuns la un consens cu privire la statutul regiunii transnistrene. Sondaj CBS-Research
Full Article 2 minutes read

Moldovenii încă nu au ajuns la un consens cu privire la statutul regiunii transnistrene. Sondaj CBS-Research

Printre cetățenii Republicii Moldova încă nu există un consens cu privire la statutul regiunii transnistrene. Cu toate acestea, doar unul din cinci moldoveni consideră că regiunea transnistreană ar trebui să aibă dreptul la independență față de Republica Moldova. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat compania sociologică CBS-Research, care a fost publicat pe 16 iulie.

Potrivit sondajului, 38,1% dintre respondenți consideră că regiunea transnistreană ar trebui să fie parte inseparabilă a Republicii Moldova fără drept de autonomie. Alte 22% din respondenți cred că regiunea transnistreană ar trebui să fie regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova, 20,06% – teritoriu care are dreptul la independență față de Republica Moldova, iar 10% – parte componentă a unei federații moldovenești. Iar 9,2% nu au știut sau nu au dat un răspuns.

Moldovenii încă nu au ajuns la un consens cu privire la statutul regiunii transnistrene. Sondaj CBS-Research

CBS-Research

Sondajul arată că cetățenii țării noastre sunt împotriva unei soluții militare a diferendului transnistrean. 75,8% nu sunt deloc de acord cu afirmația că Republica Moldova ar trebui să intervină militar pentru a soluționa conflictul teritorial dacă acest lucru este necesar pentru securitatea statului. De asemenea, 87,9% sunt de acord în diferite grade că, indiferent de circumstanțe, Moldova ar trebui să reintegreze regiunea transnistreană exclusiv prin mijloace politice și pașnice.

Sondajul CBS-Reasearch a fost realizat în perioada 30 mai – 11 iulie, pe un eșantiont de 1 108 respondenți adulți. Marja de eroare este de +/-3%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: