Moldovenii stabiliți în Rusia, afectați de relațiile dintre Chișinău și Moscova? Precizările lui Popescu
Full Article 2 minutes read

Moldovenii stabiliți în Rusia, afectați de relațiile dintre Chișinău și Moscova? Precizările lui Popescu

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a fost întrebat de jurnaliști, pe 6 iulie, dacă relația Moldovei cu Rusia poate avea consecințe asupra cetățenilor moldoveni stabiliți în Federația Rusă și cum statul îi protejează pe moldovenii de acolo. Oficialul a spus că Moldova face tot posibilul pentru a avea servicii consulare pozitive și acorduri de protecție socială inclusiv în Rusia și că relațiile politice ale Chișinăului cu Moscova sunt afectate în cea mai mare măsură „de politicile ostile, neprietenoase, ale Federației Ruse față de Republica Moldova”. Potrivit lui Popescu, aceste politici neprietenoase limitează foarte mult – inclusiv pe linia diasporei. 

Avem o diasporă foarte mare în Italia, în Franța, în Irlanda, în Marea Britanie, în Germania, cât și în Federația Rusă. În toate aceste țări, pe linia serviciului diplomatic facem tot posibilul ca să avem servicii consulare pozitive, ca să avem un cadru de relații bilaterale și cadru de acorduri necesare pentru diaspora noastră, încercăm să avem acorduri de protecție socială, încercăm să avem de liberalizare a roamingului, și acest lucru este valabil pentru politica noastră cu toate statele în care avem o prezență mare a cetățenilor Republicii Moldova”, a precizat oficialul.

Potrivit lui Popescu, „relațiile politice cu Federația Rusă sunt afectate în cea mai mare măsură de politicile ostile, neprietenoase, ale Federației Ruse față de Republica Moldova”.

Acțiuni, embargouri, restricții comerciale, declarații neprietenoase, nepoliticoase, nediplomatice care vin din partea Ministerului de Afaceri Externe rus, din partea unor parlamentari ruși, din partea unor politicieni ruși, din partea unor lideri militari ruși – iată toate aceste lucruri evident lovesc în această relație, care deja are loc și se derulează în condițiile în care Rusia este acel stat care a lansat printr-o agresiune militară brutală cel mai mare război pe teritoriul continentului european de după cel de-al doilea război Mondial”, a comunicat Popescu.

Evident toate aceste lucruri creează atât un fundal negativ, cât și lovesc în bunăstarea cetățenilor noștri, stabilitatea țării noastre. Aceste politici neprietenoase ale Federației Ruse limitează foarte multe din acele relații inclusiv pe linia diasporei care anterior le-am avut”, a conchis ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: