Moscova susține că prin Moldova se transportă probe biologice din Ucraina spre Occident. Guvernul: „Pură ficțiune”
Full Article 3 minutes read

Moscova susține că prin Moldova se transportă probe biologice din Ucraina spre Occident. Guvernul: „Pură ficțiune”

Chișinăul a declarat pe 28 august că Republica Moldova este împotriva răspândirii armelor biologice. Precizarea a fost făcută după ce agenția de stat rusă Ria Novosti a scris că Statele Unite ale Americii au inclus România și Republica Moldova „în schemele de transport a biomaterialelor din Ucraina” și că „exportul de probe biologice spre Occident este asigurat de companii, controlate de Maia Sandu”. Ministerul de Externe de la Chișinău a numit informația „pură ficțiune”. Potrivit Chișinăului, „propaganda rusă încearcă promovarea ideii că Ucraina poate folosi în perspectivă substanțe biologice”. „Sunt falsuri, menite să creeze confuzii și ambiguități”, a adăugat Ministerul de Externe. 

Pe 27 august, agenția de stat rusă Ria Novosti a scris că „Statele Unite au început să includă activ Moldova și România în schemele de transport a biomaterialelor din Ucraina”. Agenția susținea că declarația a fost făcută de Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice din Rusia. „Exportul de probe biologice în Occident este asigurat de companii de logistică, controlate de președintele Moldovei Maia Sandu”, a comunicat sursa cu referire la Kirillov. Cel din urmă a mai declarat că „Moldova este folosită ca nod de tranzit”. 

Pe 28 august, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a reacționat la informațiile din presa rusă, precum că Republica Moldova a fost inclusă într-o schemă de export în masă a materialului biologic. Chișinăul a numit informația „falsă și manipulatoare”.

„Informația este pură ficțiune. Fiind atribuită ministerului rus al apărării și distribuită de mai multe site-uri ruse, aceasta continuă seria de falsuri prin care propaganda rusă încearcă promovarea ideii că Ucraina poate folosi în perspectivă substanțe biologice. Elementul nou apărut acum e că și ar fi implicată logistic în acest proces. Declaram cu fermitate: sunt falsuri, menite să creeze confuzii și ambiguități cu scopul discreditării autorităților moldovenești și căii europene a țării noastre. Mesajul fals a apărut premeditat de Ziua Independenței, cu scopul de a umbri sărbătoarea și a provoca dezbinare. Republica Moldova este atașată tuturor normelor internaționale împotriva proliferării (nota red. răspândirii) armelor biologice și așa va rămâne”, a comunicat Ministerul de la Chișinău.

***

Menționăm, Republica Moldova este parte a Tratatului privind neproliferarea nucleară. Totodată, țara noastră a semnat Codul de conduită de la Haga împotriva proliferării rachetelor balistice. În același timp, Moldova a aderat anterior la Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii şi stocării armelor bacteriologice şi toxice, precum şi distrugerii lor.

Țara noastră a sprijinit anterior și Inițiativa de securizare împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (PSI). „În esenţă, statele PSI s-au angajat să întreprindă acțiuni eficiente de interzicere a transferului de arme de distru­gere în masă de la/către ţările sau actorii nesta­tali implicaţi în scheme de proliferare, să efectueze schimb de informaţii privind acti­vităţile suspecte, precum şi să întreprindă acţiuni spe­cifice de impunere a interdicţiilor”, se arată într-o explicație a Ministerului de Externe de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: