Moștenitoarea tronului Țărilor de Jos se va putea căsători cu o persoană de același sex fără să piardă titlul regal
Full Article 2 minutes read

Moștenitoarea tronului Țărilor de Jos se va putea căsători cu o persoană de același sex fără să piardă titlul regal

Moștenitoarea tronului Țărilor de Jos se va putea căsători cu o persoană de același sex fără să piardă titlul regal. Precizarea a fost făcută de către premierul țării Mark Rutte, informează BBC.

Căsătoria între persoanele de același sex este permisă în Olanda din 2011, însă până de curând nu s-a discutat dacă legea vizează și familia regală. Premierul țării a precizat că membrii familiei regale se supun acelorași legi ca și restul cetățenilor. Răspunsul a fost prezentat în formă scrisă, la solicitarea unui deputat.

Rutte a subliniat că, în prezent, este o situație pur ipotetică: „Cabinetul de miniștri nu consideră că moștenitorul tronului sau regele/regina trebuie să renunțe la tron dacă el sau ea se vor căsători cu o persoană de același sex”, a explicat premierul olandez.

În Țările de Jos, moștenitorul tronului este numit de către Guvern. Constituția țării prevede că moștenitorul trebuie să fie „urmaș legitim” al monarhului. În prezent, moștenitoarea tronului este fiica cea mare a regelui Willem-Alexander, prințesa Catharina-Amalia, care în decembrie va împlini 18 ani.

Vara trecută au apărut dezbateri intense, după publicarea unei cărți în care se analiza dacă prințesa va putea moșteni tronul, în cazul în care se va căsători cu o persoană de același sex. Autorii nu au făcut trimitere, însă, la detalii despre viața intimă a prințesei.

Prințesa Amalia a anunțat că intenționează să se înscrie la facultate și a refuzat veniturile care i se cuvin în calitate de membru al familiei regale, pe durata studiilor.

În scrisoarea oficială, premierul olandez a remarcat că Parlamentul trebuie să aprobe orice eventuală căsătorie a prințesei moștenitoare, iar dacă va fi vorba despre o persoană de același sex, deocamdată nu este clar ce statut vor avea copiii cuplului (înfiați sau născuți datorită unui donator).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: