MSMPS a comentat decesul unui bărbat din Hâncești. Cu o zi mai devreme, fusese vaccinat
Full Article 3 minutes read

MSMPS a comentat decesul unui bărbat din Hâncești. Cu o zi mai devreme, fusese vaccinat

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a venit cu o reacție în urma decesului unui bărbat de 69 de ani, locuitor al satulului Horjești, raionul Hâncești, care a fost recent vaccinat împotriva coronavirusului. Într-o declarație publicată pe 18 martie, reprezentanții instituției au precizat că victima a murit din cauza unui infarct miocardic acut și motivul nu ar avea nicio legătură cu procesul de imunizare. 

Reprezentanții MSMPS au precizat că bărbatul a fost vaccinat pe 16 martie, în incinta CS Hâncești, cu vaccinul Astra-Zeneca (Lot CTMAV 503). Acesta a fost imunizat chiar dacă nu era lucrător medical, însă i s-a propus imunizarea „în urma vaccinării lucrătorilor medicali, reieșind din dozele de vaccin rămase și evaluând riscul pierderii dozelor”.

Timp de 15 minute după vaccinare, nu a fost înregistrată nicio reacție adversă. În următoarele 24 de ore, la fel, nu a prezentat reacții adverse postvaccinale. Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare nu a recepționat nicio informație despre eventuale reacții adverse post-imunizare, înregistrate în cazul bărbatului.

„Menționăm că, într-o fiolă de vaccin AstraZeneca sunt 10 doze de vaccin. Celelalte 9 persoane care au fost vaccinate din același flacon, nu au prezentat evenimente adverse post-imunizare. Conform documentației medicale de la asistența medicală primară, pacientul se afla la evidența medicului de familie cu diagnoza: hipertensiune arterială și regulat administra preparate hipertensive”, au precizat reprezentanții MSMPS.

La data de 17 martie, în jurul orei 22:00, rudele bărbatului au chemat o ambulanță de la Hâncești. Echipa de medici a constatat că „pacientul acuza dureri precordiale cu caracter de constricție, apărute în jurul orelor 16:00, care s-au accentuat spre seară, dispnee pronunțată, transpirații reci și paloare a tegumentelor”. Potrivit soției pacientului, acesta se afla la evidența dispanserică cu hipertensiune arterială, pentru care administra tratament.

„Pe parcursul transportării către instituția medicală spitalicească, starea generală a pacientului s-a agravat brusc, cu compromiterea parametrilor indicilor vitali, fapt ce a impus administrarea tratamentului inotrop, care a fost fără rezultat. În final, s-a instalat stopul cardiorespirator și s-au inițiat măsurile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală, care au fost fără succes”, au precizat reprezentanții Ministerului.

În urma autopsiei, Centrul de medicină legală Hâncești a constatat că decesul s-a produs din cauza insuficienței cardiovasculare, adică infarct miocardic acut. Mai mult, medicii susțin că pacientul suferise și anterior un infarct miocardic.

„După o analiză preliminară, s-a constatat că nu există nicio legătură cauzală dintre administrarea vaccinului și decesul înregistrat. Exprimăm sincere condoleanțe familiei și rudelor apropiate. Comitetul de Evaluare a Evenimentelor Adverse Post-imunizare va continua analiza minuțioasă a acestui caz și va reveni cu rezultatele finale”, au subliniat reprezentanții MSMPS.

În contextul informațiilor apărute pe rețelele de socializare, privind decesul cetățeanului din satul Horjești,…

Publicată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova pe Joi, 18 martie 2021

 

***

Informația privind decesul bărbatului a fost făcută publică de către Valeriu Reniță, jurnalist și fost purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Voronin. Potrivit acestuia, victima lucra în calitate de șofer de autobuz școlar, care transporta elevii din Horjești la Cărpineni.

Decedat după vaccinare, ori din cauza vaccinului? Informație spre verificare

Am fost informat că ieri, 17.03.2021, în…

Publicată de Valeriu Reniţă pe Joi, 18 martie 2021

Amintim că în Republica Moldova continuă campania de vaccinare împotriva coronavirusului. Deocamdată, sunt imunizați lucrătorii medicali. Conform celui mai recent bilanț, peste 17,5 mii de persoane au fost vaccinate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: