NASA: Ucraina a pierdut grâu de cel puțin un miliard de dolari, recoltat pe teritoriile ocupate de Rusia
Full Article 2 minutes read

NASA: Ucraina a pierdut grâu de cel puțin un miliard de dolari, recoltat pe teritoriile ocupate de Rusia

Ucraina a pierdut grâu de cel puțin un miliard de dolari recoltat în teritoriile ocupate de Rusia, potrivit unei analize bazată pe imagini din satelit a Programului de agricultură și securitate alimentară de la Agenției Spațiale a Statelor Unite, numit NASA Harvest, scrie europalibera.org.

Potrivit programului NASA Harvest, aproape 6 milioane de tone de grâu au fost recoltate în teritoriile care nu sunt controlate de autoritățile ucrainene. Cam 88% din grâul de toamnă plantat în zonele ocupate au fost recoltate, în timp ce grâul de pe terenurile aflate în majoritate pe linia frontului a rămas pe câmp.

Cercetarea pune întrebarea ce se întâmplă cu acele recolte. Navele rusești au exportat grâne recoltate cel mai probabil din teritoriile ocupate în țări ca Libia și Iran, dar sunt dificil de estimat volumele implicate din cauză că transportatorii ascund originea cerealelor.

Rusia a negat că fură grâne, dar autoritățile ruse au anunțat public reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene ocupate de ruși.

Aproape o pătrime din grâul ucrainean e cultivat în teritorii pe care Rusia pretinde că le-a anexat, deși porțiuni din acele teritorii sunt controlate de Ucraina, menționează sursa.

Echipa NASA Harvest a calculat că fermierii au recoltat 26,6 milioane de tone de grâu anul acesta în Ucraina, cu câteva milioane de tone mai mult decât cele mai îndrăznețe previziuni.

Procurorul general din Elveția – unul din principalele puncte de comercializare a comodităților – a avertizat că comercializarea de materii prime jefuite ar putea fi o crimă de război.

HarvEast, unul din principalii cultivatori din Ucraina, a spus că tot grâul de toamnă plantat pe terenurile sale din regiunea Donețk a fost recoltat de forțele ocupante vara asta.

„Anul acesta, grâul de toamnă a dat o recoltă foarte bună în această regiune din cauza condițiilor meteorologice favorabile. Tot ce s-a recoltat de pe câmpurile noastre a fost furat și exportat din Ucraina”, a declarat șeful HarvEast Dmitri Skorniakov, citat de agenția Bloomberg.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: