Nemerenco sugerează că scandalul concedierilor de la CNAMUP are iz politic. În lista celor concediați figurează un fost deputat PDM
Full Article 4 minutes read

Nemerenco sugerează că scandalul concedierilor de la CNAMUP are iz politic. În lista celor concediați figurează un fost deputat PDM

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco consideră că scandalul în jurul disponibilizărilor de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) ar avea o tentă politică. Mai precis, printre cei care ar urma să rămână fără loc de muncă se numără Boris Golovin, fost deputat și șef al CNAMUP, demis anterior, în baza ordonanței Procuraturii Anticorupție. Totodată, Nemerenco le-a sugerat reprezentanților Federației Sindicale “Sănătate” să se preocupe de sistemul de sănătate și nu „de șefi”. 

Ala Nemerenco susține că scandalul cu demiterile „ia amploare” prin atacuri la adresa ei. Mai exact, s-ar vehicula o scrisoare anonimă prezentată a fi a colectivului AMU zonale Sud, care s-ar fi arătat deranjat de disponibilizările din aparatul administrativ din Chișinău.

„Nu am dorit și nu îmi place să fac referințe la nume, persoane, dar văd că este necesar. Tot tărăboiul acesta este declanșat de faptul că în lista disponibilizaților este dl Boris Golovin (fost comunist, apoi deputat PD, fost director CNAMUP), dar și alți membri ai familiei dumnealui care nici la muncă nu se prezentau”, a informat Nemerenco.

Totodată, ministra Sănătății i-a îndemnat pe cei care au emis certificate de concedii medicale false „pentru câțiva din cei disponibilizați” să le închidă.

Mai mult, Nemerenco le-a sugerat reprezentanților Federației Sindicale “Sănătate” să se preocupe de sistemul de sănătate și nu „de șefi”. 

„Pentru Federația Sindicală “Sănătate” – ar fi minunat să aveți grijă de simplul muritor din sistemul de sănătate și nu de șefi, și să nu turnați gaz în foc. Și să nu uităm că ați fost unica instituție din țară care ați dat aviz absolut negativ când am majorat plata pentru gărzile de noapte personalului în 2019, printre care și echipelor de pe ambulanțe, astfel pe mine nu o să mă convingeți că țineți cu adevărat la omul muncitor. Coloana vertebrală a multora în țara aceasta demult nu mai e nici coloană, nici vertebrală, si nici dreaptă”, a adăugat ea.

Menționăm că CNAMUP a ajuns în atenția spațului public și după ce directorul instituției, Iurie Crasiuc, a expediat către sindicate o scrisoare prin care anunță că vrea să concedieze 40 de angajați ai instituției. Cererea a fost respinsă de sindicate, pe motivul crizei ce vizează cadrele medicale, dar și pentru că persoanele a căror demisie a fost propusă ar avea o reputație ireproșabilă. Într-o reacție publică, CNAMUP a menționat că din cei 40 de angajați, marea majoritate ar fi, de fapt, cadre non-medicale sau persoane cu studii medicale din personalul administrativ, demisia cărora „sub nici o formă” nu va influența calitatea asistenței medicale de urgență acordate populației.

Scandalul din jurul CNAMUP nu se oprește, însă, aici. Mai mulți reprezentanți ai Centrului s-au plâns premierului Dorin Recean și speakerului Igor Grosu că ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ar fi admis abuzuri în ceea ce îi privește. În reacție, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, susține că instituția trecere printr-o reorganizare, inclusiv la nivel de cadre, fapt care ar putea trezi nemulțumiri în rândul angajaților CNAMUP.

De menționat că atât scrisoarea angajaților CNAMUP, cât și scrisoarea lui Crasiuc către sindicate, au fost făcute publice de un portal media în aceeași zi, pe 13 iunie.     

Ulterior, ministra Sănătății Ala Nemerenco a venit cu o reacție în care a explicat că problema nu este, de fapt, atât în vârsta înaintată a acestora, cât în funcțiile pe care le ocupau, dar și legăturile angajaților respectivi cu fost conducere a CNAMUP, precum și lipsa nemotivata a acestora de la serviciu.

Precizăm că Boris Golovin, fostul director al Centrului Naționale de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a fost reținut în luna octombrie 2019 de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), în dosarul ambulanțelor. Acesta a fost suspendat în baza ordonanței Procuraturii Anticorupție.

În decembrie 2019, Ala Nemerenco a anunțat că l-a restabilit în funcția de director al Centrului Național de Asistență Medicală Urgență Prespitalicească.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: