NewsMaker participă la Marea Dictare Națională, de Ziua Limbii Române
Full Article 4 minutes read

NewsMaker participă la Marea Dictare Națională, de Ziua Limbii Române

Peste 1.800 de persoane participă astăzi, 31 august, de Ziua Limbii Române, la cea de-a doua ediție a Marii Dictări Naționale. Începând cu ora 09:00, de la mic și până la mare, toți cei care iubesc să scrie în limba română au venit în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde sunt instalate bănci, să-și testeze cunoștințele de scriere corectă. Președinta Maia Sandu a afirmat că astăzi „celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră”, amintind că strămoșii noștri „puteau fi arestați pentru rostirea unei poezii în limba română”. La rândul său, ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că Marea Dictare Națională se scrie nu doar în Chișinău, ci și în alte 15 centre raionale.

În debutul evenimentului, președinta Maia Sandu le-a urat succes tuturor celor care au ales să vină în Piața Marii Adunări Naționale, menționând că astăzi „cuvântul are puterea de a crea, dar și de a distruge lumea”.

De toate vârstele, de toate profesiile, din toată Moldova, voi, îndrăgostiți de limba română, înțelegeți responsabilitatea care vine prin cuvânt. Cuvântul are puterea de a crea sau de a distruge lumea, iar pentru noi cuvântul în limba română are o putere dublă, pentru că vine ca o moștenire prețioasă lăsată de înaintași, dar și ca o responsabilitate aproape sacră, pe care o ducem înainte către urmași. Cu recunoștință față de cei care au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri în cele mai cumplite timpuri, când pentru rostirea unei poezii în limba română puteai fi arestat, azi celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră”, spune președinta Maia Sandu.

NewsMaker participă la Marea Dictare Națională, de Ziua Limbii Române

Captură NM: Marea Dictare Națională

La rândul său, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că astăzi, la Marea Dictare Națională, participă peste 1800 de persoane. El spune că dictarea se va scrie nu doar în Chișinău, ci și în alte 15 centre raionale.

De mai bine de trei decenii, limba română în Republica Moldova își are o zi a ei, fiind înălțată la rang de sărbătoare națională. Această zi ne unește pe toți cei care iubim și simțim românește. Limba română este un element esențial al identității și unității naționale. Ea reprezintă nu doar un simbol al comunicării, dar și un simbol al culturii, istoriei și al tradițiilor noastre, unind toți vorbitorii ei într-un spațiu cultural comun”, afirmă Dan Perciun.

NewsMaker participă la Marea Dictare Națională, de Ziua Limbii Române

Captură NM: Marea Dictare Națională

Participanții la concurs vor scrie la Marea Dictare Națională un fragment din volumul „Școala Vieții” de Spiridon Vangheli.

Și colegele noastre din redacția NewsMaker au mers la Marea Dictare Națională.

Eroinele care își testează cunoștințele sunt:

Galina Vasilieva – director de dezvoltare
Nicoleta Apostol – editor
Anastasia Rebdev – editor de imagine
Diana Godina – producător

NewsMaker participă la Marea Dictare Națională, de Ziua Limbii Române

Eroinele NewsMaker la Marea Dictare Națională

Pe parcursul lunii septembrie, dictările vor fi evaluate de o comisie extinsă formată din lingviști, experți din instituții de învățământ superior, reprezentanți ai ministerului și alte persoane.

Cei mai buni zece participanți, care vor demonstra abilități remarcabile în scris, vor câștiga abonamente la sala de sport, seturi de cărți, vouchere pentru literatură, bilete la teatru și accesorii de la un operator de telefonie.

Data, ora și locul festivității de premiere vor fi comunicate ulterior de Ministerul Educației.

***

Marea Dictare Națională este organizată de Ministerul Educației și Cercetării organizează sub egida Președinției. Anul trecut, aproximativ 450 de persoane au luat parte la eveniment.

Concursul de eseuri pe tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?” a fost câștigat de Marina Borș, studentă la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: