„Nimic nu ne poate opri dacă lucrăm împreună. Slavă Ucrainei!” Discursul lui Grosu la summitul Platforma Crimeea (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Nimic nu ne poate opri dacă lucrăm împreună. Slavă Ucrainei!” Discursul lui Grosu la summitul Platforma Crimeea (VIDEO)

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut un discurs în cadrul celei de-a patra ediții a Summit-ului Platformei Crimeea din 11 septembrie. Oficialul a reconfirmat sprijinul Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, care de mai bine de doi ani se confruntă cu invazia rusă. Aceasta a subliniat că poziția țării noastre rămâne neschimbată: peninsula Crimeea, ocupată și anexată ilegal de Federația Rusă în 2014, este teritoriul Ucrainei. 

Igor Grosu și-a început intervenția prin a exprima recunoștință, în numele cetățenilor Republicii Moldova, față de poporul ucrainean pentru sacrificiile pe care le face ca Ucraina să rămână liberă și independentă. El a sugerat că Federația Rusă reprezintă o amenințare inclusiv pentru Republica Moldova, mulțumind ucrainenilor că țin piept invaziei ruse.

Dacă azi în Moldova este pace, este doar datorită eroismului poporului ucrainean, care luptă pentru Europa și valorile sale pe câmpul de luptă”, a spus el.

Președintele Parlamentului de la Chișinău a reiterat sprijinul țării noastre pentru Ucraina în contextul agresiunii militare rusești.

Mă aflu astăzi în fața dvs. pentru a reafirma susținerea noastră pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar și pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și Europa. Chiar dacă noi avem resurse limitate, noi depunem toate eforturile să ajutăm cu tot ce putem, inclusiv în cadrul formulei de pace a Ucrainei: continuăm să facilităm exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale și lucrăm pentru a menține dinamica, inclusiv prin deschiderea de noi rute de tranzit; am primit sute de mii de refugiați și continuăm să găzduim mii de familii și pe unii dintre ei să-i ajutăm să se angajeze în câmpul muncii. (…) Ne-am alăturat eforturilor internaționale de a elibera copiii ucraineni răpiți, adoptând și o declarație în în plenul Parlamentului. De asemenea, ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații, fiindcă ceea ce se întâmplă în Ucraina este genocid”, a menționat acesta.

La final, Igor Grosu a adăugat: „Poziția noastră rămâne stabilă – Crimeea este Ucraina. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei și a Uniunii Europene și am certitudinea că nimic nu ne poate opri dacă lucrăm împreună. Slavă Ucrainei!”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: