Nisporeni: acoperișurile a 250 de case au fost deteriorate în urma ploii cu grindină
Full Article 3 minutes read

Nisporeni: acoperișurile a 250 de case au fost deteriorate în urma ploii cu grindină

Ploile abundente și grindina au deteriorat acoperișurile a circa 250 case de locuit din satul Grozești, raionul Nisporeni. Datele au fost comunicate pe 6 iunie, de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Potrivit instituției, Comisia pentru situații excepționale raională urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale. Ploile torențiale cu grindină au afectat și culturi agricole dar și livezi la Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni, Strășeni, inclusiv UTA Găgăuzia.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat că ploile torențiale cu grindină, înregistrate în perioada 30 mai-4 iunie, au afectat mai multe culturi agricole, livezi, dar și alte bunuri materiale.

Prejudicii au fost raportate în raioanele Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni, Strășeni, dar și UTA Găgăuzia.

Precipitațiile abundente au distrus circa 14 ha de livezi în satul Mărcăuți, raionul Briceni și 11 ha viță-de-vie în localitatea Frăsinești, raionul Ungheni. Mai mult, intemperiile au generat prejudicii considerabile și în localitatea Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia. Aici, grindina a distrus circa 200 ha de culturi de grâu, 50 ha livezi, 100 ha de floarea soarelui, 190 ha orz, dar și 82 ha de mazăre. Totodată, pagube au fost înregistrate și în centrul țării, unde condițiilor meteorologice nefavorabile au afectat circa 10 ha de livezi, 13 ha de floarea soarelui și 3 ha de bostănării în raionul Strășeni, dar și circa 12 ha de livezi în satul Ghelăuza din același raion. În satul Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi ploile torențiale cu grindină, au afectate circa 73 ha de culturi de porumb”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Potrivit instituției, ploile abundente și grindina au adus prejudicii materiale și în raionul Nisporeni. În localitatea Grozești au fost deteriorate acoperișurile a circa 250 case de locuit.

Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale, au menționat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Amintim, mai mulți internauți s-au plâns pe o rețea de socializare că în seara zilei de 4 iunie a plouat cu grindină la Nisporeni și Orhei și că grindina le-a afectat culturile, inclusiv automobilele dar și acoperișul casei. Detalii AICI. Pe 5 iunie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat că ploile cu grindină au distrus circa 8 ha de livadă de mere la Ocnița, circa 12 ha de porumb și 30 ha de floarea soarelui la Ialoveni, 40 ha de livadă la Căușeni, circa 360 ha livadă de nuci și 200 ha de floarea soarelui în Găgăuzia. Au fost distruse și circa 750 m de drum asfaltat la Basarabeasca. Detalii AICI. Menționăm că în ultima perioadă Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova a emis mai multe avertizări. Instituția a avertizat că în Republica Moldova sunt așteptate descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină și intensificări ale vântului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: