NM Espresso: despre un mare val de COVID, scandalul despre „președintele Transnistriei” și modificările „pentru miliard”

Epidemia: situația

426 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, fiind efectuate 2196 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 23947 de persoane. 16785 din acestea s-au vindecat, iar 759 au decedat. 6403 pacienți continuă tratamentul, 454 dintre ei fiind în stare gravă, iar 36 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Și în România, și în Ucraina crește numărul de contaminări cu COVID: în ambele țări se înregistrează peste 1 mie de cazuri noi pe zi. În lume, numărul celor care s-au contaminat se apropie de 17 milioane de persoane (acum o lună, erau 10 milioane).

OMS a declarat că, potrivit noilor informații, contaminările cu COVID au loc într-un val mare și nu este un fenomen sezonier precum este gripa, care scade în cazul temperaturilor mari: „Va fi un val mare. Acesta ar putea ba să se întețească, ba să scadă. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să-l atenuăm”.

Președintele și președintele?

Platforma DA va depune un denunț la Procuratura Generală împotriva președintelui Igor Dodon. Cei de la DA sunt indignați de faptul că în timpul întrevederii cu „așa-numitul lider al Transnistriei” Vadim Krasnoselski, Dodon „a vorbit cu el ca de la egal la egal” și l-a numit președinte: „Este inadmisibil, imoral, anticonstituțional”.

În replică la criticile care au venit și de la reprezentanții opoziției de dreapta, administrația președintelui a comunicat că „expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”.

Amendamente „pentru miliard”

Proiectul de amendamente la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, adoptat de parlament în prima lectură, a provocat scandal. În opinia apărătorilor de drept, dacă amendamentele vor intra în vigoare, vom putea să ne luăm rămas bun de la miliardul furat.  Și opoziția este împotriva amendamentelor, menționând direct în acest context numele „lui Plahotniuc și al lui Șor”. Ce e cu aceste amendamente și de ce ele au fost aprobate în asemenea grabă – aflați din articolul «Миллиард не вернется?» („Miliardul nu se va întoarce?”).

 „Poșta Moldovei” și timbrele

Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, „Poșta Moldovei” a sistat pentru cel puțin o jumătate de an emiterea timbrelor poștale. NM s-a interesat, dacă sistarea emiterii timbrelor are vreo legătură cu schimbarea conducerii acestei întreprinderi de stat, de ce cei de acolo consideră că, plătind două milioane în loc de unul, au economisit bani și ce litigii urmează să aibă „Posta Moldovei”.

 „Prima Casă”

Noile condiții ale programului de stat de creditare ipotecară în condiții preferențiale „Prima Casă” din Moldova au intrat în vigoare. Suma minimă a primei rate s-a micșorat până la 5%, iar vârsta maximă a participanților la program s-a majorat până la 50 de ani.

De la Chișinău până la Rezina, pentru 10 mii de lei

Istoria unei locuitoare din Chișinău, care a fost amendată cu 10 mii de lei și i-au retras pașaportul tehnic pe o perioadă de o jumătate de an, este pe larg discutată pe rețelele sociale. Și toate acestea, pentru că ea a decis să transporte pasageri. NM a analizat, ce legătură are în acest sens „momeala” și cum este organizat carpooling-ul (transportarea pasagerilor pentru bani) în alte țări.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 30 iulie

– Primarul de Chișinău, Ion Ceban va inspecta stațiile de epurare din capitală;

– Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu va relata despre rezultatele audierilor privind controlul finanțelor publice;

– Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi vor susține un briefing despre imunitatea procurorilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: