NM Espresso: despre un mare val de COVID, scandalul despre „președintele Transnistriei” și modificările „pentru miliard”

Epidemia: situația

426 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, fiind efectuate 2196 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 23947 de persoane. 16785 din acestea s-au vindecat, iar 759 au decedat. 6403 pacienți continuă tratamentul, 454 dintre ei fiind în stare gravă, iar 36 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Și în România, și în Ucraina crește numărul de contaminări cu COVID: în ambele țări se înregistrează peste 1 mie de cazuri noi pe zi. În lume, numărul celor care s-au contaminat se apropie de 17 milioane de persoane (acum o lună, erau 10 milioane).

OMS a declarat că, potrivit noilor informații, contaminările cu COVID au loc într-un val mare și nu este un fenomen sezonier precum este gripa, care scade în cazul temperaturilor mari: „Va fi un val mare. Acesta ar putea ba să se întețească, ba să scadă. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să-l atenuăm”.

Președintele și președintele?

Platforma DA va depune un denunț la Procuratura Generală împotriva președintelui Igor Dodon. Cei de la DA sunt indignați de faptul că în timpul întrevederii cu „așa-numitul lider al Transnistriei” Vadim Krasnoselski, Dodon „a vorbit cu el ca de la egal la egal” și l-a numit președinte: „Este inadmisibil, imoral, anticonstituțional”.

În replică la criticile care au venit și de la reprezentanții opoziției de dreapta, administrația președintelui a comunicat că „expresiile utilizate țin de un context exclusiv protocolar și nu se extind asupra stării politice de facto privind statutul regiunii transnistrene a Republicii Moldova”.

Amendamente „pentru miliard”

Proiectul de amendamente la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, adoptat de parlament în prima lectură, a provocat scandal. În opinia apărătorilor de drept, dacă amendamentele vor intra în vigoare, vom putea să ne luăm rămas bun de la miliardul furat.  Și opoziția este împotriva amendamentelor, menționând direct în acest context numele „lui Plahotniuc și al lui Șor”. Ce e cu aceste amendamente și de ce ele au fost aprobate în asemenea grabă – aflați din articolul «Миллиард не вернется?» („Miliardul nu se va întoarce?”).

 „Poșta Moldovei” și timbrele

Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, „Poșta Moldovei” a sistat pentru cel puțin o jumătate de an emiterea timbrelor poștale. NM s-a interesat, dacă sistarea emiterii timbrelor are vreo legătură cu schimbarea conducerii acestei întreprinderi de stat, de ce cei de acolo consideră că, plătind două milioane în loc de unul, au economisit bani și ce litigii urmează să aibă „Posta Moldovei”.

 „Prima Casă”

Noile condiții ale programului de stat de creditare ipotecară în condiții preferențiale „Prima Casă” din Moldova au intrat în vigoare. Suma minimă a primei rate s-a micșorat până la 5%, iar vârsta maximă a participanților la program s-a majorat până la 50 de ani.

De la Chișinău până la Rezina, pentru 10 mii de lei

Istoria unei locuitoare din Chișinău, care a fost amendată cu 10 mii de lei și i-au retras pașaportul tehnic pe o perioadă de o jumătate de an, este pe larg discutată pe rețelele sociale. Și toate acestea, pentru că ea a decis să transporte pasageri. NM a analizat, ce legătură are în acest sens „momeala” și cum este organizat carpooling-ul (transportarea pasagerilor pentru bani) în alte țări.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 30 iulie

– Primarul de Chișinău, Ion Ceban va inspecta stațiile de epurare din capitală;

– Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu va relata despre rezultatele audierilor privind controlul finanțelor publice;

– Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi vor susține un briefing despre imunitatea procurorilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: