NM Espresso: Sandu a felicitat militarii, partidul lui Ceban va susține referendumul, iar poliția a dezvăluit detalii despre crima din sectorul Râșcani
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: Sandu a felicitat militarii, partidul lui Ceban va susține referendumul, iar poliția a dezvăluit detalii despre crima din sectorul Râșcani

Sandu și armata

Președinta Maia Sandu a felicitat militarii moldoveni cu ocazia celei de-a 33-a aniversări de la crearea Armatei Naționale. Sandu a subliniat importanța armatei pentru dezvoltarea societății: „Doar într-un mediu sigur și protejat, țara poate prospera economic și social. Armata joacă un rol esențial în asigurarea și menținerea unui astfel de mediu”.


Alegeri

Comisia Electorală Centrală a înregistrat grupul de inițiativă în sprijinul fostului premier Vasile Tarlev, care intenționează să candideze la alegerile prezidențiale. Aceasta este a doua încercare a lui Tarlev. Prima dată, CEC i-a refuzat cererea.

Partidul „Renaștere”, asociat cu politicianul fugar Ilan Șor, a depusdocumentele la CEC pentru a participa la referendumul constituțional cu poziția „Nu”. Comisia Electorală Centrală trebuie să examineze cererea în termen de trei zile.

Între timp, primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că partidul „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN), pe care îl conduce, va susține referendumul constituțional privind aderarea Moldovei la UE. Acesta intenționează să depună documentele la CEC pentru a se înregistra ca participant la referendum.


Procuratură

Consiliul Superior al Procurorilor a creat o comisie pentru selectarea preliminară a candidaților la funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Comisia este formată din cinci membri.

 


Agricultură

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a convenit în timpul vizitei sale în România asupra unui ajutor pentru utilizarea rachetelor antigrindină în Moldova. Partea română a recomandat elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru a determina cele mai eficiente metode de implementare a acestor tehnologii în Moldova. Bolea a discutat, de asemenea, despre posibilitatea acordării de ajutoare fermierilor moldoveni afectați de secetă.


Energie electrică

Prețul energiei electrice în România a atins un nivel record de 5 000 de lei românești (1000 EURO) pentru un megawat/oră. În prezent, 5% din energia electrică consumată de Moldova este achiziționată pe bursa românească OPCOM. Încă nu este clar în ce măsură această majorare se va reflecta în tarifele pentru consumatorii moldoveni.


„373”

Pe parcursul unui an de la lansare, Programul guvernamental „373”, a fost accesat de 429 de antreprenori, care au contractat credite în valoare totală de 2,3 miliarde de lei. Datorită acestui program, au fost create 1180 de noi locuri de muncă bine plătite. Informația a fost furnizată de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

 


Găgăuzia

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au inițiat un proiect de lege care ar permite indicarea patronimicului în actele de identitate ale reprezentanților minorităților naționale. Proiectul urmează să fie examinat dе către Parlament.


Învățământ profesional

În noul an școlar, peste 15 000 de studenți au fost admiși în colegii, școli profesionale și centre de formare profesională din Moldova. Aproximativ 10 000 dintre aceștia vor studia din contul surselor bugetare.


Ajutorul pompierilor austrieci

Asociația Pompierilor Voluntari din Austria a donat Moldovei 12 autospeciale. În plus, pompierii austrieci vor desfășura instruiri pentru colegii lor moldoveni.


Crima de la Râșcani

Poliția a dezvăluit câteva detalii din ancheta privind omorul cetățeanului turc pe o terasă din sectorul Râșcani al capitalei. Potrivit poliției, motivul crimei a fost răzbunarea pentru uciderea fratelui său. La organizarea crimei au participat mai multe persoane, care între timp au părăsit țara. Complicele din Moldova a fost arestat.


Tragedia de la Botanica

Ancheta privind tragedia din parcul de la Botanica, unde o fetiță a fost electrocutată mortal, iar un băiat a fost grav rănit, nu a dus la rezultate semnificative. Nu a fost identificat niciun suspect, iar ancheta continuă sub acuzația de „construcție defectuoasă care a provocat moartea unei persoane”.


COVID

Rata infectărilor cu COVID în Moldova a început să scadă. Săptămâna trecută, numărul de cazuri de coronavirus a fost cu 25% mai mic decât în săptămâna precedentă.


Știri externe

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a demisionat. El intenționează să participe la alegerile prezidențiale din România, care vor avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.


Sport

Sportivii moldoveni au câștigat cinci medalii de aur, patru de argint și nouă de bronz la Campionatul Mondial de Kickboxing pentru juniori și cadeți de la Budapesta.


Știință

În noul episod al podcastului „Cum îți sună asta”, veți afla cum interacționează diferitele tipuri de iubire cu zonele creierului, dacă există o legătură între educația bunicilor și viteza de îmbătrânire a nepoților, precum și cum influențează asupra creierului uman diferite genuri de film.


Ce ne așteaptă astăzi:

•             La ora 10:00 va începe ședința Guvernului;

•             La ora 15:30, Donald Tusk se va întâlni cu Dorin Recean;

•             La ora 16:30, ei vor susține o conferință de presă comună.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: