Noi detalii despre descinderile de la Aeroport. 13 polițiști de frontieră au fost reținuți
Full Article 2 minutes read

Noi detalii despre descinderile de la Aeroport. 13 polițiști de frontieră au fost reținuți

13 polițiști de frontieră care activau la Aeroportul Internațional Chișinău au fost reținuți pe 29 septembrie, în urma descinderilor efectuate de CNA, SIS și procurorii anticorupție. Potrivit oamenilor legi, aceștia riscă până la 10 ani de închisoare.

„La această etapă, în cauză figurează 15 polițiști de frontieră cu statut de bănuit, dintre care 13 au fost reținuți și urmează să fie plasați în izolatorul CNA. Aceștia sunt cercetați pentru corupere pasivă și riscă până la 10 ani de detenție cu privarea de a ocupa funcții publice până la 10 ani” se arată într-un comunicat emis de CNA.

Potrivit celor mai recente informații oferite de CNA, 15 angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră sunt cercetați, în cadrul unui dosar complex, pornit pe 23 iunie 2021. Acesta cuprinde în total 59 de episoade, dintre care 38 de pretindere de mită și 21 de alte abateri contravenționale.

„Cauza a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție, iar la documentarea ei au fost implicate subdiviziunile Serviciului de Informații și Securitate, dar și ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră”, informează CNA.

Ca rezultat al acțiunilor operative, s-a constatat că polițiștii de frontieră, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești. Aceștia ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera RM pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50-100 de euro. În schimbul banilor, polițiștii de frontieră ignorau suspiciunile de deținere și prezentare a testului fals la Covid.

De asemenea, s-a mai stabilit că, angajații IGPF, implicați în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin «Aeroportulul Internațional Chișinău», pe sensul «ieșire», pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare.

Contra unor remunerări ilicite, aceștia nu întocmeau procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice, a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autorităţile competente și pentru încălcarea regulilor de ședere în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: