„Noi nu suntem populiști ca cei din partidul Șor”. Platforma DA cere Guvernului să revadă tariful la gaz și să interzică deconectările
Full Article 3 minutes read

„Noi nu suntem populiști ca cei din partidul Șor”. Platforma DA cere Guvernului să revadă tariful la gaz și să interzică deconectările

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a venit cu o reacție la anunțul Moldovagaz despre deconectarea, din 1 martie, a consumatorilor casnici care au datorii. Formațiunea declară că Comisia pentru Situații Excepționale trebuie să elaboreze o dispoziție care să interzică deconectările în acest sezon rece.

Platforma menționează că este nevoie de o analiză amplă a cauzelor pentru care cetățenii nu își pot achita facturile, dar și identificarea soluțiilor.

„Platforma DA a încercat să fie constructivă și să vină cu propuneri pertinente. Noi nu suntem populiști ca cei din partidul Șor, noi ne dorim ca problemele cetățenilor să fie rezolvate calitativ”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

Platforma DA consideră că „CSE trebuie să elaboreze o dispoziție care să interzică deconectările în acest sezon rece și să prevadă o metodă de achitare eșalonată pentru consumatorii care nu au posibilitatea să achite deodată facturile cu sume astronomice acumulate în perioada rece a anului”.

De asemenea, Platforma DA susține că Guvernarea trebuie să revadă metoda de calcul a gradului de vulnerabilitate, deoarece aceasta nu include cheltuielile reale ale cetățenilor.

Totodată, formațiunea consideră că și actualul tarif la gaz (29,27 lei/m3)  trebuie revăzut.

„Din acest tarif, 4,59 lei îi achităm la MoldovaGaz pentru ca această companie să își recupereze devierile tarifare. În contextul actual, când de la 1 decembrie Energocom ne asigură cu gaze naturale, iar MoldovaGaz are doar funcția de distribuție și emitere a facturilor, cât de justificat e să achităm 4.59 lei în plus?
Dacă s-ar exclude această sumă, tariful pentru categoria de vulnerabilitate foarte ridicată s-ar reduce de la 12 lei până la 7,4 lei”, se mai arată în comunicat.

Platforma DA susține că la ora actuală prețul la bursă variază între 500 și 600 de dolari, iar „acă acum s-ar folosi gazul procurat la bursă și nu cel din rezerve, tariful la gaz ar putea fi înjumătățit”.

Amintim că Moldovagaz a anunțat, în ajun, că din 1 martie, vor fi deconectați de la gaz consumatorii care au datorii. Ulterior deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun a venit cu unele precizări. Parlamentarul declară că nu pot fi deconectați consumatorii casnici care cumulativ întrunesc cele 3 condiții de mai jos:

– sunt în categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată;
– au o datorie mai mică de 5000 de lei;
– au achitat cel puțin 50% din factura rămasă după acordarea compensațiilor.

***

Amintim că „Mișcarea pentru popor”, din care face parte inclusiv Partidul „ȘOR” a cerut Guvernului să achite integral facturile cetățenilor țării pentru lumină, gaz și încălzire, pe perioada rece a anului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: