Nordul Israelului – bombardat cu peste 100 de rachete. Armata țării a efectuat noi lovituri asupra Libanului 
Full Article 3 minutes read

Nordul Israelului – bombardat cu peste 100 de rachete. Armata țării a efectuat noi lovituri asupra Libanului 

Noaptea trecută, gruparea paramilitară libaneză Hezbollah a atacat nordul Israelului, din Liban – cu zeci de rachete. Sirenele de raid aerian au sunat toată noaptea în Israel. Potrivit armatei israeliene, Hezbollah a lansat 105 rachete. Cele mai multe au fost interceptate, altele au avariat unele case, relatează BBC

Hezbollah a spus că loviturile au vizat ținte industriale și militare, ca răzbunare, după bombardamentele împotriva pagerelor și radiourilor grupării din această săptămână.

Potrivit sursei, Israelul a continuat de asemenea să atace ținte în Liban după atacul aerian de vineri de la Beirut în rezultatul căruia, potrivit armatei israeliene, au fost uciși 16 comandanți înalți ai Hezbollah. Libanul a raportat că 45 de persoane au fost ucise.

Sursa a mai scris că, pe 21 septembrie, zeci de avioane militare israeliene au efectuat lovituri în sudul Libanului. Armata israeliană a precizat că acolo a fost văzută gruparea Hezbollah pregătindu-se să atace Israelul. Înainte de aceasta, armata Israelului declara că forțele sale au distrus mai mult de 1 000 de rachete Hezbollah în timp ce loveau aproximativ 180 locații. 

În dimineața zilei de 22 septembrie, armata Israelului a anunțat despre înăsprirea restricțiilor pentru locuitorii din nordul Israelului și părți ale Înălțimilor Golan. În special, oamenilor li s-a interzis să se adune în spații deschise în număr de peste 10 persoane. La serviciu și la școală pot pleca doar în cazul în care acolo există adăposturi special echipate. Aceste restricții se aplică și celui de-al treilea oraș ca mărime din Israel, Haifa.

Săptămâna aceasta, mii de oameni au fost răniți în Liban și 39 au fost uciși. Liderul grupării Hezbollah a dat vina pe Israel și a promis „pedeapsă justă”. Israelul nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru bombardamentele asupra dispozitivelor de comunicații Hezbollah.

Ce este Hezbollah?

Euronews a scris anterior că Hezbollah – literar „partidul lui Dumnezeu” – este un partid politic și grupare militantă șiită care deține puterea politică în Liban. Gruparea este finanțată de Iran și a apărut în anii ’80, în contextul războiului civil libanez care a durat 15 ani. În manifestul său din 1985, Hezbollah vorbește despre distrugerea statului Israel ca obiectiv principal.

Hezbollah a fost desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite. Guvernul SUA consideră că grupul este responsabil pentru orchestrarea atentatelor cu bombă de la ambasada SUA din Beirut în 1983. Grupul acționează în special ca un aliat al Iranului în interiorul Libanului, dar în ultimii ani a ajuns o adevărată putere regională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: