Noul tarif pentru gaz va fi decis joi. Precizările șefului Moldovagaz, după scumpirea cu $480 a prețului de achiziție
Full Article 2 minutes read

Noul tarif pentru gaz va fi decis joi. Precizările șefului Moldovagaz, după scumpirea cu $480 a prețului de achiziție

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) anunță că se întrunește joi, 4 august, în ședință, pentru a examina noul tarif la gazele naturale. Contactat de NM, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că compania nu a solicitat majorarea prețului la gaz pentru consumatorii finali, chiar dacă ieri Ceban a declarat că în luna august Moldova va achita Gazprom-ului aproape cu 500 de dolari mai mult decât a achitat în luna iulie.

De menționat că potrivit unui proiect propus de ANRE și publicat de instituție la 14 iulie, din 1 august, consumatorii casnici ar putea achita un tarif de 22,26 lei/m3 (cu TVA) – cu 3,64 lei mai mult decât în prezent. Asta cu toate că Moldovagaz a solicitat, anterior, un tarif de aproape 30 de lei pentru 1 m3 de gaze. ANRE a formulat un tarif de 20,6 lei/1m3 de gaz (fără TVA) sau 22,26 lei/m3 (cu TVA). Dacă va fi aprobată, hotărârea va intra în vigoare din data de 1 august.

Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, Republica Moldova va achita Gazprom-ului, în luna august, 1458.5 USD pentru mia de metri cubi de gaze naturale, ceea ce ar însemna cu 480 de dolari mai mult decât am achitat în luna iulie. Acest preț este un nou record absolut.

De menționat că, în luna iulie, Republica Moldova a cumpărat gaze naturale la un preț de 980 de dolari SUA pentru mia de metri cubi. În luna iunie, țara noastră a procurat gazul rusesc cu 880 de dolari pentru mia de metri cubi. Pentru luna mai, prețul de achiziție al gazelor naturale era 919 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când în aprilie Moldova achita 1 194 de dolari.

Tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat, pe 31 mai, de la 15,18 lei până la 18,62 lei pentru un m3.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: