În luna august, am putea plăti 22,26 lei pentru 1 m3 de gaz. Proiectul ANRE
Full Article 2 minutes read

În luna august, am putea plăti 22,26 lei pentru 1 m3 de gaz. Proiectul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pe 14 iulie proiectul de hotărâre privind noul tarif la gazele naturale. Astfel, din 1 august, consumatorii casnici ar putea achita un tarif de 22,26 lei/m3 (cu TVA) – cu 3,64 lei mai mult decât în prezent. Asta cu toate că Moldovagaz a solicitat un tarif de aprope 30 de lei pentru 1 m3 de gaze.

ANRE a formulat un tarif de 20,6 lei/1m3 de gaz (fără TVA) sau 22,26 lei/m3 (cu TVA). Dacă va fi aprobată, hotărârea va intra în vigoare din data de 1 august.

Amintim că, în ajun, Moldovagaz a cerut ANRE să aprobe ajustarea tarifului de 29,48 lei/m3 pentru consumatorii casnici.

Drept argument pentru scumpire, Moldovagaz a invocat „majorarea esențială a prețului de achiziție” în luna iulie. Șeful consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a precizat că, prețul mediu pentru luna iulie constituie 838,12 dolari pentru 1000m3, iar pentru luna august – 1460 dolari/1000 m3.

Solicitarea a fost formulată după ce, pe 2 iulie, Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea tarifului până la 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate. Decizia finală urmează a fi luată de ANRE.

Amintim că pe 31 mai, tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat de la 15,18 lei până la 18,62 lei pentru un m3.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: