NTV Moldova și Primul în Moldova au fost amendate pentru reflectare unilaterală a evenimentelor din Ucraina
Full Article 5 minutes read

NTV Moldova și Primul în Moldova au fost amendate pentru reflectare unilaterală a evenimentelor din Ucraina

Posturile de televiziune NTV Moldova și Primul în Moldova au fost amendate pentru reflectarea unilaterală a evenimentelor din Ucraina. Decizia a fost luată de Consiliul Audiovizualului, în cadrul ședinței din 11 martie. Mai precis, aceste posturi au difuzat puctul de vedere al Moscovei, nu și cel al Kievului. 

CA a monitorizat cum au reflectat posturile de televiziune Primul în Moldova, Moldova 1, Jurnal TV, Prime și NTV Moldova criza de securitate și războiul din Ucraina.

Membrii CA au ajuns la concluzia că posturile TV Primul în Moldova și NTV Moldova au încălcat articolul nr. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale – adică nu au respectat principiul prezentării informațiilor verificate și prezentate în mod imparțial și cu bună-credință, difuzând ambele puncte de vedere.

Posturile TV Moldova 1, Jurnal TV și Prime nu au comis abateri.

Doar Putin?

Posturile de televiziune NTV Moldova și Primul în Moldova au difuzat pe 21 februarie discursul liderului de la Kremlin Vladimir Putin, dedicat recunoașterii așa numitor „DNR” și „LNR”.

„Discursul abundă în amenințări serioase și acuzații grave în adresa autorităților ucrainene și a țărilor occidentale. NTV Moldova nu a întreprins nicio acțiune pentru a echilibra informația cu alte opinii”, se arată în raport.

Au fost depistate abateri și în cadrul emisiunii „Segodnya” («Сегодня») de la NTV Moldova, retransmisă din Rusia pe 22 februarie.

Au fost difuzate 9 subiecte care reflectă criza de securitate din Ucraina și Europa de Est. Majoritatea conțin derogări de la prevederile Codului media de servicii audiovizuale, în special art. 13. De exemplu, primul subiect durează 8 minute și se referă la recunoașterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei de către Vladimir Putin. Au fost prezentate fragmente din discursul președintelui rus, fără a fi prezentate opinii care ar demonstra contrariul. Din cele 8 minute, doar Putin a vorbit 4 minute”, a menționat raportorul.

„Vremea pokajet” nu a arătat totul

Au fost depistate abateri de la codul audiovizual și în cadrul emisiunii „Vremea pokajet”, retransmisă pe 22 februarie de postul TV Primul în Moldova. Și de această dată, prezentatorii au prezentat un singur punct de vedere și au difuzat informații care nu pot fi verificate.

Raportorul a citat un fragment din emisiune: „În Donbas a început războiul. A nu știu câta zi Kievul utilizează arme interzise prin Acordul de la Minsk. Se trage din arme grele asupra civililor. Practic toate orașele din Lugansk și Donețk sunt sub foc. Oamenii fug de gloanțe”.

Holdingul Exclusiv Media, căruia îi aparține postul NTV Moldova a expediat CA o scrisoare prin care argumentează că administrația a examinat raportul și subliniază că, din 24 februarie, din grila de emisie „au fost excluse emisiunile informative achiziționate din Rusia, dar și alte programe susceptibile de a transmite informații unilaterale”.

Amenzi

Prin urmare, Primul în Moldova a fost sancționat cu trei amenzi a câte 10 000 lei, în total 30 000 lei, iar NTV Moldova – cu două amenzi a câte 10 000 lei de lei, în total – 20 000 lei.

Sumele sunt derizorii pentru tot ce s-a făcut în ultimul an de la ecranele acestor furnizori. Nu este o circumstanță atenuantă că a început războiul”, a argumentat membrul CA Aneta Gonța.

Președinta CA Liliana Vițu a susținut opinia colegei sale: „Avem sancțiuni graduale în Cod și trebuie să urmăm litera și spiritul… Deși dacă privim prin spiritul acestora, da, sumele sunt derizorii”.

Discursul lui Zelenski, scos din context

CA a analizat și produsele mediatice difuzate de Primul în Moldova în perioada 24-27 februarie și a ajuns la concluzia că furnizorul a difuzat doar programe locale, fără știri și dezbateri din Federația Rusă.

Cu toate acestea, în subiectul „Ucraina în stare de război”, difuzat în română și rusă în cadrul buletinului de știri din 24 februarie, nu s-a asigurat imparțialitatea și echilibrul opiniilor aflate în opoziție. Astfel, a fost dată pe post declarația lui Putin, potrivit căruia „guvernarea ucraineană este luată ostatică”.

Ulterior, a fost prezentat discursul lui Zelenski, fără însă a fi selectat vreun fragment în care acesta îi răspunde lui Putin, ci doar bucățile în care liderul de la Kiev spune că Ucraina vrea pace.

„Declarația fiind scoasă din context, este posibil ca știrea să fie înțeleasă în sensul expus de Putin – Ucraina este ostatică. La fel, la amenințările liderului de la Kremlin nu a fost prezentată altă opinie sau replică, lăsând să se înțeleagă că decizia lui Putin de a invada Ucraina este justificată”, se arată în raport.

Membrii CA au aprobat o sancțiune suplimentară de 5 000 de lei pentru aceste abateri.

Anterior, compania Exclusiv Media, care deține postul NTV Moldova a fost amendată cu 10 000 pentru încălcarea Codului audiovizual. Decizia a fost luată la începutul lunii martie, după monitorizarea emisiunii retransmise din Rusia „Novîe russkie senzatzii: Ya vam ne Petea!”, care a fost dat pe post pe 23 februarie, în care s-a relatat unilateral despre Vladimir Zelenski.

Proprietarul Exclusiv Media este deputatul Partidului Socialiștilor Corneliu Furculiță.

 

Ca să nu ratați știrile importante, vă așteptăm și pe Facebook și Telegram.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: