„Nu atingeți cablurile căzute la pământ”. IGSU vine cu recomandări pentru a evita tragediile în contextului Codului galben și portocaliu de ploi și vânt
Full Article 2 minutes read

„Nu atingeți cablurile căzute la pământ”. IGSU vine cu recomandări pentru a evita tragediile în contextului Codului galben și portocaliu de ploi și vânt

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează populația să adopte măsuri preventive pentru a evita riscurile și pierderile de vieți omenești, după ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben și portocaliu de ploi cu descărcări electrice și rafale de vânt, valabil între 14 septembrie, ora 03:00, și 15 septembrie, ora 06:00.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, oamenii sunt sfătuiți de IGSU să se adăpostească rapid într-o clădire sau un vehicul, departe de firele electrice și copaci care ar putea cădea.

Persoanele sunt îndemnate să evite apropierea de clădiri și instalații înalte, precum piloni, turnuri și stâlpi, înainte, în timpul și după furtună. Distanța de siguranță trebuie să fie egală cu înălțimea construcției. Cetățenii sunt sfătuiți să nu atingă sau să calce pe cablurile căzute.

Administratorii bazinelor acvatice trebuie să monitorizeze lacurile și, dacă este necesar, să reducă nivelul apei pentru a preveni inundațiile. Ei trebuie să verifice și să consolideze digurile de protecție.

În timpul furtunilor, salvatorii recomandă deconectarea aparatelor electrice și asigurarea geamurilor și ușilor. Oamenii sunt sfătuiți să evite contactul cu caloriferele și alte obiecte metalice.

Părinții sunt rugați să nu lase copiii nesupravegheați și să îi protejeze de eventualele pericole.

În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

***

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteorologică de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre cod galben și cod portocaliu de ploi, care vor fi valabile în perioada 14 septembrie, ora 03:00, și 15 septembrie, ora 06:00. Detalii AICI. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: