Nu mai zburăm de la Aeroportul Mărculești? Spînu: În perioada imediat următoare nu este nevoie de un al doilea aeroport
Full Article 5 minutes read

Nu mai zburăm de la Aeroportul Mărculești? Spînu: În perioada imediat următoare nu este nevoie de un al doilea aeroport

Acum un an, ministrul Andrei Spînu vorbea despre posibilitatea redeschiderii Aeroportului Mărculești „cu statut internațional” și „orientat spre piața aeriană low-cost”. În 2023, oficialul consideră că „în perioada imediat următoare nu este nevoie de un al doilea aeroport”, atâta timp cât Aeroportul Chișinău „este gestionat cu bună credință și poate acoperi toate necesitățile”. Potrivit lui Spînu, se analizează mai multe opțiuni cu privire la funcționalitatea Aeroportului de la Mărculești, inclusiv ca acesta să fie unul cargo, pentru mărfuri. 

Ministrul a fost întrebat de ce se tergiversează lucrările de la Aeroportul Mărculești, dat fiind faptul că „suntem în toamna acestui an și nu vedem nimic pornit ceva la acel aeroport”.

Spînu a declarat că autoritățile au început să analizeze în 2022 oportunitatea deschiderii Aeroportului de la Mărculești, fiindcă acesta era „în gestiunea grupului criminal Șor”. Acum, statul a reușit să preia controlul Aeroportului Chișinău și „ne concentrăm pe dezvoltarea acestui aeroport”. Potrivit ministrului, Aeroportul Chișinău „atâta timp cât este deja gestionat cu bună credință poate acoperi toate necesitățile”.

Noi am făcut atunci un plan de acțiuni și atunci spuneam foarte clar că atât timp cât Aeroportul de la Chișinău este în gestiunea grupului criminal Șor, noi trebuie să avem alternative, că de fapt de asta noi am pornit atunci să analizăm oportunitatea deschiderii/operării Aeroportului de la Mărculești. S-a făcut un studiu de prefezabilitate pentru Mărculești, s-a făcut un plan de investiții pentru acel aeroport ca să-l aducem la standarde minime. Între timp, noi – statul a reușit să preia controlul Aeroportului Chișinău și acum ne concentrăm pe dezvoltarea acestui aeroport, or investițiile necesare în Aeroportul Chișinău și capacitatea reală de primire a pasagerilor la Aeroportul Chișinău încă nu este epuizată. Altfel spus, atâta timp cât aeroportul este deja gestionat cu bună credință, el poate acoperi toate necesitățile. Ce discutam noi atunci cu companiile aeriene, ele spuneau „uite, noi nu prea vrem să venim să zburăm de la Aeroportul Chișinău atât timp cât este în gestiunea acestui grup criminal Șor”. (…) Eu cred că Air Baltic nu zbura de aici, Isair nu zbura de aici, Azal din Azerbaijan nu zbura de aici. Acum vin. O să vedeți că vor veni companii care vor zbura în continuare de la Chișinău, companii care nu au zburat sau au renunțat să zboare de la Chișinău atât timp cât era gestionat de cine era gestionat”, a spus ministrul, la Radio Moldova.

Întrebat dacă mai este în plan ca Aeroportul Mărculești să fie reconstruit, Spînu a declarat: „Cu siguranță este în plan, analizăm opțiunile. Repet, atunci ne gândeam să avem un aeroport inclusiv pentru pasageri, acum avem aeroportul de la Chișinău în care investim”.

La momentul actual, potrivit lui Spînu, s-ar analiza ca Aeroportul de la Mărculești să fie pentru mărfuri. El a adăugat că „în perioada imediat următoare nu este nevoie de un al doilea aeroport” de pasageri.

Să vedem dacă este șansa să vorbim de Aeroportul de la Mărculești ca și unul cargo, pentru mărfuri. Deci, se fac toate analizele necesare ca să înțelegem exact unde mai bine să investim. (…) În perioada imediat următoare nu este nevoie de un al doilea aeroport. (…) Analiza care a fost făcută recent arată că încă cel puțin câțiva ani acest flux de pasageri poate fi asigurat de la Chișinău, cu o administrare bună a aeroportului. Mai departe trebuie să decidem, fie se mai face un terminal și cred că asta este cea mai bună soluție – să facem un terminal modern la Aeroportul de la Chișinău și să vedem cum putem folosi mai bine infrastructura de la Mărculești ca să asigurăm funcționalitatea și acelei infrastructuri”, a conchis Spînu.

***

În august 2022, ministrul Andrei Spînu efectua o vizită la Aeroportul Internațional Mărculești. Oficialul comunica despre un plan de acțiuni pentru posibilitatea redeschiderii punctului aeroportuar regional, cu statut internațional, care va fi orientat spre piața aeriană low-cost. Totodată, el spunea că Aeroportul ar putea fi modernizat și reabilitat, și că autoritățile vor prezenta în scurt timp mai multe hotărâri în acest sens.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu 28 martie 2023, după ce în 2013 a fost luat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Pe 4 aprilie, premierul Dorin Recean le-a cerut subalternilor săi să prezinte, în maxim o lună, un plan de dezvoltare al Aeroportului, care să prevadă, între altele, reducerea taxei aeroportuare de 9 euro și atragerea mai multor companii avia în Moldova.

Mai precizăm că Wizz Air a plecat din Moldova în martie curent, în timp ce cel mai mare operator avia din Moldova, Air Moldova, își anula, pe bandă rulantă, zborurile, din cauza dificultăților financiare. De atunci, autoritățile au anunțat că poartă discuții cu mai mulți operatori internaționali. Unii dintre ei și-au început activitatea la Chișinău, cu alții – autoritățile încă poartă discuții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: