„Nu pot înțelege”. Ministra Sănătății, indignată că la Institutul Oncologic nu s-a cumpărat tehnică în ultimii ani
Full Article 3 minutes read

„Nu pot înțelege”. Ministra Sănătății, indignată că la Institutul Oncologic nu s-a cumpărat tehnică în ultimii ani

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, spune că ani de zile nu s-a investit în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic. În acest sens, ministra declară că a identificat deja toate resursele financiare pentru modernizarea Institutului. Totuși, oficialul menționează că îi este mai ușor să găsească resurse financiare „dar mai greu să dezrădăcineze niște practici urâte” întâlnite în instituție.

„Nu pot înțelege cum s-a făcut, că ani de zile, în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic nu s-a investit aproape nimic. Instituția nu are un tomograf propriu, și nici RMN, mamografe performante, deține doar un singur aparat modern pentru radioterapie, și acela instalat anul acesta, nu are mașini suficiente de anestezie și nici de dializă pentru pacienții oncologici”, spune Nemerenco, pe Facebook.

Ministra susține că „nu e de mirare că pacienții au ajuns să aștepte cu lunile investigațiile, operațiile și tratamentele”. Ea spune că a pregătit un plan de modernizare a Institutului.

„Am identificat deja toate resursele financiare necesare. Două mamografe digitale foarte moderne cu tomosinteză și soft au fost recent procurate – unul pentru IO Chișinău și altul pentru SC Bălți și care urmează să fie instalate acum vara. Pentru alte echipamente din lista de mai sus începem procedurile de procurări”, comunică Nemerenco.

Deoarece procedurile de licitație durează, oficialul de la Sănătate spune că a decis pentru această perioadă CNAM să contracteze suplimentar peste 2000 de investigații de înaltă performanță, precum tomografie și imagistică prin rezonanță magnetică, pentru inițierea cât mai urgentă a tratamentelor. Valoarea totală a contractelor este de circa 4,8 milioane de lei.

„Voi face mai mult decât îmi stă în puteri ca această instituție să ajungă una de forță în sistemul de sănătate, de care nimănui să nu-i mai fie frică. Sincer să recunosc, îmi este mai ușor să găsesc resurse financiare pentru ca să asigurăm instituția cu cele mai performante echipamente, dar mai greu să dezrădăcinăm niște practici urâte întâlnite pe acolo”, a adăugat Nemerenco.

***

Recent, un jurnalist s-a plâns pe sistemul medical din Moldova, inclusiv atitudinea medicilor față de pacienți. El a descris cum a fost tratat de către personalul Institutului Oncologic. Într-o reacție, ministra Sănătății a spus că „Institutul Oncologic a devenit o rușine pentru întregul sistem” și a cerut datele jurnalistului pentru a „o lua de la capăt”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: