Jurnalist ajuns la Institutul Oncologic: „Opriți uciderea oamenilor”. Reacția lui Nemerenco
Full Article 6 minutes read

Jurnalist ajuns la Institutul Oncologic: „Opriți uciderea oamenilor”. Reacția lui Nemerenco

Jurnalistul Moldpres Nicolae Roibu, pe o rețea de socializare, s-a plâns pe sistemul medical din Moldova, inclusiv atitudinea medicilor față de pacienți. El a descris cum a fost tratat de către personalul Institutului Oncologic. Într-un final, jurnalistul a refuzat să fie investigat de instituția medicală. Într-o reacție, ministra Sănătății a spus că „Institutul Oncologic a devenit o rușine pentru întregul sistem” și a cerut datele jurnalistului pentru a „o lua de la capăt”. 

Cum a început

Jurnalistul menționează că în luna mai, medicul oncologic trebuia să-i explice rezultatele de la medicina nucleară, dar a fost trimis la medicul curant, neavând o programare.

„”M-am z… (săturat) de voi, ce mai vrei de la mine. O să am infarct”, zice cel, după care continuă: „Dar tu ai avut operație? Zic, da.. Dar de ce nu te-ai operat la noi?”. Îi răspund că asta a fost în copilărie și că am uitat de ea, „Ți-au tăiat ouăle???”, mă întreabă el, la care nu am avut ce să-i mai răspund”, comunică jurnalistul.

Medicul i-ar mai fi spus că nu are timp să-i descifreze investigațiile medicale și să aștepte chirurgul, care era la operație.

„Dar acela, când a venit, îi primea doar pe cei cei care sunt trimiși de el la – Medpark, unde lucrează. Am înțeles că bratvaua medicilor e mai puternică decât cea a celor de la închisoare. Și m-am retras. De atunci n-am mai așteptat. Mi-am zis să mă duc la clinica vieții, pentru că la medicul mortolog nu mai am ce căuta”, susține jurnalistul.

Discuția cu directorul instituției

Nicolae Roibu spune că recent a fost invitat de șeful Institutului Oncologic în urma mai multor situații cu medicii instituției: „Eu credeam că el vrea să mă consoleze, să-și ceară scuze de modul în care am fost tratat, de către medicul curant, însă șeful mi-a spus că medicul mortolog (așa-i numesc eu pe medicii oncologi), putea să mă dea în judecată, deoarece numele de familie se aseamănă cu cuvântul scris mai sus”.

La discuția pe care a avut-o cu directorul instituției, Nicolae Roibu spune că au participat mai mulți medici, inclusiv juristul instituției.

„Le-am spus că nu am pretenții față de acest medic curant, că nu doresc să fie tras la răspundere, pentru că n-o să se corecteze niciodată, doar că solicit, ca orice cetățean al R. Moldova, plătitor de poliță de asigurare (achit pentru aceasta lunar o groază de bani), să beneficiez de medicina gratuită, garantată de către stat , iar ei, medicii, să respecte jurământul lui Hippocrate. Răspunsul directorului instituției m-a dat gata: ”Dar mata știi că Hippocrate a fost un păgân? Noi nu credem în acest jurământ”, relatează jurnalistul.

Directorul instituției ar mai fi insistat ca medicul curant să vină și el la discuție pentru că și-ar fi recunoscut o parte din vină. „Am refuzat categoric, zicându-i, că nu vreau să-l văd în față până la moarte”, spune Roibu.

Un alt medic, propus de șeful instituției

Jurnalistul declară că i s-a oferit un alt medic curant. „Noul medic curant mi-a propus, un tratament chirurgical – Prostatectomie radicală. Din cele patru existente. Mi s-au recomandat niște investigații la clinica de stat, unde mă aflu la evidență, într-un termen de două zile, pe care n-am reușit să le fac la timp. Pentru că, și la clinica noastră, sunt respectate niște reguli, trebuie să te programezi, deși, din partea medicului de familie, am avut toată susținerea”, comunică Roibu.

Astfel, adaugă el, nu a reușit să se programeze pentru întâlnirea cu medicul chirurg, de față cu medicul curant pentru marți dimineață.

Ieri, potrivit jurnalistului, medicul curant l-a sunat și i-a spus că este programat pentru operație și că trebuie să aibă toate rezultatele investigațiilor în ordine.

„Dar, dacă am și alte boli, mi se vor extirpa și testiculele, în afară de prostată. I-am mulțumit pentru sugestie și i-am spus că deocamdată sunt bolnav mai mult psihologic, că sunt un pic răcit, și că voi urma sfaturile de rigoare. Atunci când va bate ceasul! Eu sunt singur! Familia mea e departe, nu are cine mă ajuta! Și dacă voi cădea la pat, mă duc cu zile în mormânt! Și nici nu asta e cea mai mare tragedie! Ci faptul, că nu voi mai putea să scriu, să fiu printre oameni”, spune jurnalistul.

Într-un final el spune că va solicita instituțiilor europene să nu mai investească bani pentru proiecte în medicina oncologică din R. Moldova: „Aceștia nu sunt investiții în tratamentul bolnavilor, ci se duc în cu totul altă parte. În loc de aceasta, propun ca bolnavii care suferă de asemenea maladii să fie internați în instituțiile europene”.

De asemenea, el a solicitat șefei statului Maia Sandu, prim-ministrului Natalia Gavrilița, ministrului Sănătății, Ala Nemerenco să întreprindă măsuri de urgență pentru reformarea sistemului de medicină oncologică din R. Moldova: „Altminteri, se va ajunge la o situație mai gravă decât războiul din Ucraina! Opriți, vă rog, uciderea oamenilor prin intervenții chirurgicale și ajutați-i cu ce puteți”, comunică jurnalistul.

Reacția ministrei Sănătății

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, a spus că „Institutul Oncologic a devenit o rușine pentru întregul sistem”.

„Orice comentariu al meu nu ar fi potrivit pe lângă tot ce este scris mai sus. Institutul Oncologic a devenit o rușine pentru întregul sistem. Nu este bine nici în alte părți, dar aici s-au întrecut orice limite umane. Vă rog să îmi lăsați în privat tel Dvs. Mâine vom lua-o de la capăt. Și așa cu fiecare pacient, și așa cu fiecare medic. Până vom ieși la mal”, a scris Nemerenco, la postarea jurnalistului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: