„Nu pot rămâne indiferent”. Ion Ceban anunță despre crearea Mișcării Alternative Naționale
Full Article 3 minutes read

„Nu pot rămâne indiferent”. Ion Ceban anunță despre crearea Mișcării Alternative Naționale

Primarul capitalei Ion Ceban a comunicat despre crearea Mișcării Alternativa Națională care, potrivit lui, va apăra interesele tuturor cetățenilor. Anunțul a fost făcut în data de 30 decembrie. Deocamdată nu este clar dacă formațiunea fondată de edil va fi una civică sau politică.

„Chișinăul a devenit exemplul că se poate reuși. Capitala va continua să se dezvolte indiferent de multiplele blocaje create artificial la nivel central. Angajamentele luate și asumate le voi duce până la capăt. Avem experiența, avem capacitatea și dorința să muncim pentru schimbarea capitalei Republicii Moldova. doar că la nivel central atestăm un dezastru. Mesajele despre democrație sunt doar un paravan al ilegalităților”, a declarat Ceban.

Tot el a spus că nu există o forță care ar apăra cetățenii. „Astăzi constatăm că nu există o forță care ar putea apăra interesele tuturor cetățenilor de dezmățul celor care pretind că fac lucruri bune. Știu că toți așteaptă o alternativă care să-i unească, să construiască un viitor, să aibă griji de oameni și interesele lor. O alternativă a lucrului făcut, nu a vorbelor deșarte. Nu pot rămâne indiferent și îmi pasă de ceea ce se întâmplă”, a mai spus el.

Prin urmare, edilul a anunțat că va crea o mișcare. „Știu că această alternativă poate fi o mișcare care astăzi declar oficial că o inițiez – Mișcarea alternativă națională. Ideea îmi aparține iar echipa și este alături. Care vor fi pașii ulteriori, voi declara în detalii suplimentar”, a conchis el.

***

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Ion Ceban s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău.

După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt.La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”.

Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

De menționat că în noiembrie 2019, Ion Ceban și-a suspendat activitatea de membru al Partidului Socialiștilor. Un an mai târziu, în noiembrie 2020, acesta și-a luat trei zile de concediu, pentru a fi alături de Igor Dodon în campania pentru alegerile prezidențiale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: