„Nu se duce primarul să verifice ce se află într-un pilon”. Prima declarație publică a lui Ceban în cazul tragediei de la Botanica
Full Article 5 minutes read

„Nu se duce primarul să verifice ce se află într-un pilon”. Prima declarație publică a lui Ceban în cazul tragediei de la Botanica

Prima declarație publică a primarului de Chișinău în cazul tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați iar unul din ei ulterior a murit. La câteva zile de la incidentul mortal, Ion Ceban a spus că Primăria a fost alături de ambele familii imediat cum a aflat despre tragedie „inclusiv cu ajutorul necesar material”. Edilul a rugat pe cei care „întreabă ce s-a întâmplat” să aștepte rezultatele anchetei inițiate de polițiști. Totodată, el a spus că urmare a tragediei, „imediat”, a dispus ca toate parcurile și ogrăzile să fie verificate. „Din păcate, în cazul multor rețele de apeduct și canalizare, iluminat, oamenii au tendința să se conecteze de sine stătător”, a menționat el. Ce ține de „unele încercări de a da vina, din nou, pe primar”, Ceban a spus că „nu se duce primarul să verifice și să se uite la componența amestecului asfaltic, cât de bun este lemnul pentru mobilier și ce se află într-un pilon”. 

Pe 22 iulie, la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, Ceban a comentat pentru prima dată public cazul din parcul de la Botanica.

„Săptămâna trecută a avut loc un caz tragic când un copil a decedat iar altul a fost internat în spital. Transmitem condoleanțe, încă o dată familiei. Și pentru noi toți cu adevărat a fost o tragedie. Primăria Chișinău a venit cu tot suportul pentru ambele familii și am fost alături imediat cum am aflat, inclusiv cu ajutorul necesar material. În prezent, organele de drept desfășoară ancheta pentru a stabili cauzele și circumstanțele incidentului. Foarte mulți ne-au întrebat ce s-a întâmplat și în aceste circumstanțe rugăm să așteptăm ca ancheta și oamenii legii să-și facă munca și să comunice toate detaliile respective”, a menționat Ceban.

El a mai spus că a dispus „imediat ca toate străzile, parcurile, ogrăzile să fie o dată în plus inventariate și verificate”.

„Din păcate, în cazul multor rețele de apeduct și canalizare, iluminat dar și altele, oamenii au tendința să se conecteze de sine stătător. Toate adresele care au fost transmise de locuitorii noștri cu anumite neconformități, tot ce am primit în această perioadă – sâmbătă și duminică, peste tot acolo se intervine. Cele sigilate, unele sunt intenționat deschise și rupte, altele care ne-au fost transmise s-a intervenit deși continuă să apară public aceste poze. Menționăm că s-a intervenit și se intervine în continuare. (…) Cei care sunt conectați ilegal la anumite rețele vă rugăm foarte mult să fie amendați și deconectați sau debranșați”, a comunicat primarul.

Ceban a mai spus că a „văzut unele încercări de a da vina, din nou, pe primar”.

„Nu se duce primarul să verifice și să se uite la componența amestecului asfaltic, cât de bun este lemnul pentru mobilier și ce se află într-un pilon. S-a încercat, ca de obicei, în aceste circumstanțe să se facă și politică pe seama tragediei. Rog să evităm și să fim, în acest context, oameni în primul rând”, a declarat el.

***

În după-amiaza zilei de 18 iulie, doi copii – o fetiță de 11 ani și un băiețel de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica al Chișinăului. Minorii au fost transportați la spital. La scurt timp, fetița a decedat. Poliția a declarat că minorii ar fi atins fire care au produs un scurtcircuit. Oamenii legii declarau că pe caz a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele. Detalii AICI. Cum arăta locul tragediei pe 19 iulie. Detalii AICI.

Primăria Chișinău a declarat pentru NewsMaker că în cazul incidentului tragic nu este vorba despre cabluri care atârnau. Instituția a spus că așteaptă rezultatele anchetei organelor de drept. Între timp, responsabilii din cadrul Primăriei s-au întrunit într-o ședință. „Ținând cont că am avut temperaturi înalte de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar putea fi situație în legătură cu acest fapt”, au comunicat reprezentanții Primăriei, adăugând că în acest sens „s-au luat măsuri imediate de securizare”. Detalii AICI.

Pe 19 iulie, purtătorul de cuvânt al Institului Mamei și Copilului declara că băiatul de 6 ani, electrocutat în timp ce se juca într-un parc din Chișinău, se află în stare gravă la spital, dar stabilă. Se menționa că minorul a fost transferat în secția de reanimare și se afla sub supravegherea medicilor. Detalii AICI.

Urmare a tragediei, polițiștii investighează dacă construcțiile din domeniul energeticii din parc au fost date în folosință corespunzător, dacă alte construcții de la fața locului sunt calitative și dacă au fost finalizate conform prevederilor proiectului. Vinovații riscă pâna la 10 ani de închisoare. Detalii AICI.

Pe 22 iulie, purtătorul de cuvânt al Institului Mamei și Copilului a declarat că starea de sănătate a băiatului de 6 ani s-a îmbunătățit. Dacă pe 19 iulie, copilul era în stare gravă și se afla în secția de reanimare, atunci pe 22 iulie el se află în secția de Neurologie, unde va mai sta câteva zile sub supraveghere medicală. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: