VIDEO Nu trebuie să ne temem de cuvântul „federalizare”. Șeful-adjunct al Biroului pentru Reintegrare, despre viitorul Transnistriei
Full Article 2 minutes read

VIDEO Nu trebuie să ne temem de cuvântul „federalizare”. Șeful-adjunct al Biroului pentru Reintegrare, despre viitorul Transnistriei

Este nedrept să „calomniezi” cuvântul „federalizare”, este de părere șeful adjunct al Biroului pentru Reintegrare Nicolae Țveatcov. Potrivit lui, cuvântul a căpătat, în zadar, o tentă de „limbaj abuziv” în Republica Moldova, or, spune el, repartizarea puterilor în țara noastră va avea, totuși, un anumit caracter de distribuție federală. Opinia a fost expusă de Țveatcov în cadrul emisiunii „Tema” de la canalul TV Primul în Moldova.

„Ne-am atașat de acest cuvânt, a căpătat o tentă de limbaj abuziv, și complet în zadar. Dar aceasta este deja o realitate politică. Repartizarea puterilor în țara noastră va avea totuși un anumit caracter de distribuție federală. Avem deja un subiect. A fost recunoscută Autonomia Găgăuzia, care lasă amprenta principiilor federale ale structurii statale a Moldovei. În 1993, misiunea OSCE a formulat şi acolo o propunere de reglementare. Era vorba despre un statut special pentru Transnistria. Acesta este, de asemenea, un element al unei anumite structuri federale. Îl poți numi un stat centralizat, unitar”, a spus Țveatcov.

El a explicat că ideea federalizării nu este acceptată în Moldova, deoarece este asociat cu confirmarea prezenței trupelor ruse în Moldova.

„În procesul de reglementare, una dintre chei este problema repartizării puterilor. Din punct de vedere teoretic, acesta este procesul de federalizare a țării. Cât de profund va fi, care este modelul final al reglementării, este greu de spus acum”, a mai spus reprezentantul Biroului de reintegrare.

Contactat de NM, reprezentanții Biroului politici de reintegrare nu a venit, deocamdată, cu o reacție vizavi de declarațiile lui Țveatcov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: