Numărul morților din R. Moldova a crescut cu aproape 12% timp de un an
Full Article 2 minutes read

Numărul morților din R. Moldova a crescut cu aproape 12% timp de un an

Biroul Național de Statistică informează că numărul de decese înregistrate în anul 2021 a fost de 45 437 de cazuri, fiind în creștere cu 4721 de cazuri (sau cu 11,6%) față de anul 2020.

În anul 2021, rata mortalității generale a constituit 17,4%, fiind în creștere cu 2.0 p.p. față de anul 2020.

Totodată, potrivit Biroului, analiza pe sexe a relevat un nivel al mortalității de 18,8% – pentru bărbați și 16,1% – pentru femei.

Structura mortalității pe principalele clase ale cauzelor de deces este prezentată după cum urmează:

  • 53,2% din decesele înregistrate au fost determinate de bolile aparatului circulator;
  • 12,6% – de tumorile maligne;
  • 6,3% – de bolile aparatului digestiv;
  • 4,2% – de accidente, intoxicații și traume;
  • 4,4% – de bolile aparatului respirator;
  • 19,3% – de alte cauze (preponderent decese cauzate de COVID-19).

Structura mortalității pe principalele clase ale cauzelor de deces este diferită pentru bărbați și femei. Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 10,7 p.p. mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați.

Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului respirator.

Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de 4,0 ori mai mare comparativ cu cea observată pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,7 ori, prin tumori maligne de 1,5 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,4 ori.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, numărul de acte de deces înregistrate de către organele stării civile în primele trei luni ale anului 2022, este în descreștere din ianuarie până în martie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: