O companie japoneză pleacă din Moldova: asambla cablaje auto pentru grupul Volkswagen din Germania
Full Article 3 minutes read

O companie japoneză pleacă din Moldova: asambla cablaje auto pentru grupul Volkswagen din Germania

Fujikura pleacă din Republica Moldova. Compania japoneză, specializată în asamblarea cablajelor auto pentru grupul Volkswagen din Germania, a activat în țara noastră începând cu iunie 2016. Despre plecarea companiei a anunțat șefa Agenției de Investiții Natalia Bejan. Potrivit oficialului, situația este unul dintre exemplele atât a influenței războiului cât și a deciziei investitorilor de a se retrage. „La un anumit moment pur și simplu nu s-a reușit să se atragă contracte noi”, a adăugat Bejan. 

La emisiunea „Rezoomat” de la RliveTV, Bejan a explicat motivul plecării din Republica Moldova a companiei japoneze.

Din păcate ei pleacă din Republica Moldova, este doar întrebarea de timp – plus, minus. Întotdeauna poate să existe un miracol, miracol de ce natură? Fujikura a fost o companie care a livrat produse sau linie de producere pentru câteva companii concrete din Europa, deci câteva mașini sau linii de mașini care după începerea războiului în Ucraina au decis să nu aloce linii noi sau produceri noi. Deci, vă imaginați, oricare mașină care începe să fie produsă are anumit termen de viață. (…) La un anumit moment se decide că mașina asta nu va mai fi produsă, producem altceva de lux sau pur și simplu diferit. Păi iată pentru Republica Moldova au fost luate anumite decizii, că proiecte noi nu vor fi acordate. Pentru pentru Grupul Volkswagen din Germania nu a fost o surpriză faptul că ei trebuie să-și închidă fabrica, pentru că ei au ajuns la finalul contractelor pe care trebuiau să le livreze”, a menționat Bejan.

Șefa Agenției a spus că „la un anumit moment pur și simplu nu s-a reușit să se atragă contracte noi”.

Dacă noi ne uităm în timp, în momentul când s-a început războiul în Ucraina, la Comrat erau angajați peste 1000 de persoane. Noi, când am ajuns în situația unor decizii preliminare a Fujikura de a se retrage de pe piață în primul rând din Comrat, acolo deja lucrau în jur la 200 de persoane. (…) Nu este vorba despre o relocare. (…) La un anumit moment pur și simplu nu s-a reușit să se atragă contracte noi. Iată acesta este unul dintre exemplele atât a influenței războiului cât și a deciziei într-adevăr a investitorilor de a se retrage”, a conchis Bejan.

Fujikura Automotive MLD este companie japoneză în asamblarea cablajelor auto pentru Grupul Volkswagen din Germania. A fost fondată în 1885, sediul principal este amplasat în Tokyo, Japonia. Din iunie 2016, compania a activat în Republica Moldova și a fost specializată în asamblarea cablajelor auto pentru grupul Volkswagen.

Amintim în acest context că, pe 29 mai, ex-deputatul Alexandr Slusari a anunțat că compania germană Coroplast din Căușeni – specializată în producerea cablajului auto – ar urma să-și finalizeze activitatea în Republica Moldova și să se mute în Tunisia, din cauza forței de muncă mai ieftine. Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a negat informațiile și a declarat că reprezentanții companiei nu vor Plesa, însă se vor reorienta spre alt tip de activitate. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: